Големите инвестиции в нови мощности за възобновяема енергия продължават да ...

Големите инвестиции в нови мощности за възобновяема енергия продължават да

Германска фирма ще строи най-големия вятърен парк в Северна Македония

Големите вложения в нови мощности за възобновяема енергия не престават да заобикалят България и да се насочват към прилежащите страни. След като преди седмица немският колос, в този момент и Северна Македония обяви сходен план. Друга немска компания-, ще инвестира над 500 млн. евро в построяването на огромен вятърен парк, покрай българската граница.

Важна част от договорката е, че Северна Македония няма да даде никакво финансиране за плана и не възнамерява да изкупува електрическата енергия на преференциални цени.

Според министър председателят Зоран Заев това е най-значимата ВЕИ инвестиция в страната и евентуално най-огромната чужда инвестиция " на зелено " от основаването на Северна Македония през 1991г.
ПроектЪТ
Планираният потенциал е 414 мВт-общо 69 турбини по 6 мегавата всяка района на градовете Крива Паланка и Куманово, близо до българската граница. Това ще бъде най-огромният производител на зелена енергия в страната-към 1 300 000 мВтч на година, което ще е задоволително да се захрани общо 290 000 семейства (почти една трета от популацията на страната). За съпоставяне в този момент най-огромната зелена мощ е Водноелектрическа централа " Вруток " със 165 мВт.

С новият парк " Вирови " задачите на Северна Македония за изграждането на общо 700 мВт вятърни мощности и 1.5 мВт фотоволтаици. По този метод електроенергийната система на страната ще има опция на най-огромният производител ток-въглищната Топлоелектрическа централа с мощ 700 мВт край Битоля.
Ефекти
Самият план е нашироко афиширан от сегашния министър председател като един от най-съществените моменти в развиването на младата страна и може да се пояснява като положителен ход, посредством който Северна Македония да покаже ангажираност към европейските зелени цели на прага от ден на ден засилващия се развой за приобщаване на Западните Балкани към Европейски съюз.

Германският вложител счита, че ще може да стартира изграждането на парка още през 2024 година и изцяло да го приключи през 2030 година WPD ще наеме локални служащи и снабдители за строителството и ръководството на плана, като дружно с това даде обещание да усъвършенства енергийната и пътната инфраструктура в региона.

WPD, която има и офис във Варна, има огромна експеримент в изграждането на сходни вятърни ферми в района-4 в Хърватска, а също по този начин има и два соларни работещи плана в южна Гърция. Компанията има ползи за ВЕИ вложения и в Албания.

Големите вложения в нови мощности за възобновяема енергия не престават да заобикалят България и да се насочват към прилежащите страни. След като преди седмица немският колос, в този момент и Северна Македония обяви сходен план. Друга немска компания-, ще инвестира над 500 млн. евро в построяването на огромен вятърен парк, покрай българската граница.Важна част от договорката е, че Северна Македония няма да даде никакво финансиране за плана и не възнамерява да изкупува електрическата енергия на преференциални цени.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай