Големите икономики позволяват замърсяването с въглерод да се увеличи в

...
Големите икономики позволяват замърсяването с въглерод да се увеличи в
Коментари Харесай

ООН: Светът върви към климатична катастрофа

Големите стопански системи разрешават замърсяването с въглерод да се усили в миг, в който са нужни фрапантни съкращения

Ръководителят на ООН Антониу Гутериш предизвести през днешния ден, че светът върви към климатична катастрофа и огромните стопански системи позволяват замърсяването с въглерод да се усили в миг, в който са нужни фрапантни съкращения, съобщи „ Ал Джазира “.

Целта за избавяне на планетата с ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий към този момент е в „ животоподдържащо “ положение, сподели генералният секретар по време на конференция за резистентност в Лондон.

Поддържането на тази цел изисква 45% спад на излъчванията до 2030 година и въглеродна индиферентност доникъде на века съгласно Междуправителствената група на ООН по изменение на климата. Но даже в случай че страните съблюдават неотдавна преразгледаните обещания по Парижкото съглашение, излъчванията въпреки всичко се чака да се покачат с 14% преди края на десетилетието.

„ Проблемът се утежнява “, сподели Гутериш в авансово записано видеообръщение. „ Ако продължим с още от същото, можем да целунем 1,5С за сбогом… Дори два градуса може да са непостижими “, изясни той.

По думите му разноските за възобновяване от COVID-19 са „ скандално неравномерни “. Той ги разказа като пропусната опция за ускорение на прекосяването към чиста сила. Освен това съгласно Гутериш съветската инвазия в Украйна може в допълнение да внесе проблеми във връзка с климата, защото страните се придържат към взаимозависимост от изкопаеми горива, до момента в който пробват да заменят съветските петрол и газ с такива от различен вносител.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР