Големите и малки жилищни сгради да имат равен достъп до

...
Големите и малки жилищни сгради да имат равен достъп до
Коментари Харесай

И малките жилищни сгради ще имат достъп до финансиране за саниране

Големите и дребни жилищни здания да имат еднакъв достъп до финансиране за саниране се планува в Плана за възобновяване и резистентност. Това изясни в Стара Загора заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова по време на среща за разискване на принадлежности за поддръжка през програмния интервал 2021-2027 година под надпис " Новият метод в районното и трансграничното развиване ".

Тя посочи, че с цел да има равнопоставеност, жилищните здания, които аплайват, ще бъдат категоризирани на дребни и огромни. И за двете групи ще бъде разпределен обособен бюджет от общо 1,4 милиарда лева В категорията " дребни жилищни кооперации " ще са тези с сред 3 и 36 жилището, а огромни - с над 36 жилища.

" За разлика от предходната националната стратегия за саниране, в този момент поправихме редица ограничаващи несправедливости. Вече възможни за саниране ще бъдат и здания с 3 жилища. Ще бъде запазен запас от 30 на 100 за по-малките здания, това са тези с 3 до 36 жилището, а останалите 70 % ще бъдат разпределени за по-големите жилищни здания. Освен това решение за присъединяване в програмата ще се взима с 50 % единодушие на притежателите. Това ще бъде допустимо след утвърждение на промени в закона за етажната благосъстоятелност, които да понижат общия брой гласове на притежатели, необходим за кандидатстване. Ще се разреши и сдруженията да могат да разкриват банкови сметки. Промените би трябвало да бъдат признати от Народно заседание до октомври - ноември, с цел да започва програмата. Въвеждаме и обслужване на едно гише, което ще улесни жителите ", изясни заместител районният министър. От думите ѝ стана ясно, че няма да се следва правилото " първи подал, първи класиран ", а ще бъде осъществяван конкурентен асортимент. 

" Отново от сдруженията на притежателите ще се изисква да имат механически паспорт, както и да са направени техническо и енергийно проучване, което те ще би трябвало да платят ", изясни Иванова. Изискването е обновяването да обезпечи най-малко 30 на 100 икономисване на сила и " клас B " на енергийно ползване, в случай, че по националната стратегия се изискваше " клас C ". В община Стара Загора има 180 сдружения на притежатели, които са с подготвени документи, само че не са финансирани по завършилата национална стратегия за саниране, сподели шефът на дирекция " Инвестиции и Европейски стратегии " към община Стара Загора. Те ще би трябвало да аплайват още веднъж, защото програмата е напълно нова, посочи още Иванова.

Всички сдружения на притежателите, които подадат документи за саниране до края на март 2023 година, ще имат опцията да  ползват 100 % грант за осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост. За сдруженията, които се включат сред март и декември 2023 година, безвъзмездната помощ ще е 80 на 100, като останалият запас от 20 на 100 би трябвало да се обезпечи от притежателите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР