Големите футболни първенства са спрени за срок от две седмици

...
Големите футболни първенства са спрени за срок от две седмици
Коментари Харесай

Анулиране на футболния сезон ще изправи клубове на ръба на фалита, изчисляват в Англия

Големите футболни шампионати са спрени за период от две седмици поради пандемията от ковид COVID-19 в света. За момента обаче няма изясненост дали срещите в Англия, Испания, Италия, Германия, Франция и останалата част от Европа ще могат да бъдат възобновени при започване на април.

При най-лошите прогнози може да бъде разгласен нулев сезон и шампионатите да не се доиграят.

Дни след налагането на възбраната в Англия към този момент разискаха възможните последици върху клубовете. Изпълнителният шеф на състезаващия се в Лига 1 (третото равнище на британския футбол) " Рочдейл " Дейвид Ботъмлий счита, че актуалната обстановка ще изправи доста клубове на ръба на оцеляването.

" Осъзнаваме сериозността на обстановката в международен проект, само че нашата промишленост се крепи на почитателите и хората, които идват на стадиона. Особено за по-малките клубове, за които приходите от билети са извънредно значими ", сподели Ботъмли пред Би Би Си.

" Рочдейл " генерира по-големи доходи от всекидневно през този сезон, откакто два пъти игра с клубове от Висшата лига в шампионатите за купите. Освен това клубът продаде Люк Матесън на " Уулвърхемптън ".

" Ние сме в по-добра обстановка от доста други клубове, само че осъзнаваме, че не всички имат шанс. Благодарение на приходите ни можем да си позволим да преминем през този кризесен интервал, в случай че той продължи сред две седмици или месец ", добави Ботъмлий.

Според " Гардиън " огромните клубове на Острова, които пълнят стадионите си във всяко свое домакинство ще губят сред 3 и 5 милиона евро на мач от доходи от билети.

 Анулиране на футболния сезон ще изправи клубове на ръба на банкрута, пресмятат в Англия
© Reuters

В Англия 71 клуба са членове на Футболната лига (четирите професионални нива). В последните 24 часа всеки от клубовете е изпратил запитване до Лигата с какви средства в запас разполага тя и има ли подготвеност да изплаща обезщетения.

По-малките клубове в страната са разединени, като някои утвърждават ограниченията, а други са срещу.

" Това е изцяло най-нормалното и съответно решение. Здравето на хората е преди всичко и ние би трябвало да проявим отговорност ", сподели изпълнителният шеф на клуба от Лига 2 " Лейтън Ориент " Дани Маклин.

Колегата му от " Колчестър " Роби Каулинг обаче прикани за намиране на различни способи шампионата да продължи.

" Във Висшата лига няма да бъдат изключително наранени, клубовете там имат по-големи финансови запаси, също така при тях няма да се играят единствено два мача, към този момент. При нас става въпрос за най-малко четири кръга. Мисля, че може да се играе пред празни трибуни, а Лигата има опция да излъчва мачовете онлайн, като почитателите още веднъж да гледат ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (471)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР