Големите филми преди големите награди ще могат да видят пловдивчани

...
Големите филми преди големите награди ще могат да видят пловдивчани
Коментари Харесай

Големите филми идват преди големите награди

Големите филми преди огромните награди ще могат да видят пловдивчани в тазгодишното издание на „ Киномания ”. Това е мотото на фестивала, който ще покаже от 16 до 29 ноември в LUCKY Дом на киното 30 ленти. Прожекциите ще са министър председатели на едни от най-атрактивните и стойностни филми от международното кино - последните хитови заглавия, създадени в Европа и оттатък океана, български, детски, музикални, документални филми, класика.

Всяко четвърто заглавие от афиша е от септември и е въртяно на фестивалите във Венеция, Торонто и Сан Себастиан, изясни Благо Трифонов, който реди програмата на феста към този момент 14 година „ Тези филми ги няма в торентите. Днес публиката под 30 година счита, че естественото им място е в нета. Но това не е по този начин. Затова представяме скъпи филми в киносалон с цифрова среда ”, изясни Трифонов. На " Киномания " те могат да се видят 1-2 година преди да тръгнат всеобщите прожекции.

Стартът е с кино лентата, който даде началото и на фестивала в Берлин и донесе премия за постановка на Уес Андерсън. “Островът на кучетата ” е шантава анимация за остров, в който са захвърлени домашни песове. Филмът е метафора за времето, в което живеем, като насочва и екопослания. Четириногите пресъздават странните недомислици, които поносим от политиците, с гласовете на Едуард Нортън, Скарлет Йохансон, Бил Мъри, Тилда Суинтън, Йоко Оно, Харви Кайтел и още доста звездни имена.

Паоло Сорентино също влиза за следващ път във фестивалната стратегия с новия си филм “Те ”, отдаден на спорната персона на някогашния министър председател на Италия Силвио Берлускони. С „ оръжията ” на сатирата основателите проучват своеволията на политика, в които могат да се припознаят и обноски на Тръмп и Путин. Заснемайки някои от най-виртуозните подиуми в досегашното си творчество, Сорентино изтръгва неистово осъществяване от обичания си артист Тони Сервило, прочут от прелестния „ Великата хубост ”, за който Сорентино печели „ Оскар ” за най-хубав чуждоезичен филм. „ Те ” излезе първо като двусерийна лента, а на феста ще бъде показана направената след това 150-минутна версия.

Със „ Старецът и оръжието ” публиката ще се сбогува с Робърт Редфорд, който разгласи, че това е последната му роля. Организаторите дефинират кино лентата като очарователното занимателно криминале за елегантния банков обирджия Форест Тъкър. Сюжетът е за същински апаш, направил последния си удар на 78 година и умрял в пандиза.

Майкъл Мур рисува притеснителен портрет на Америка при Тръмп с новия си провокативен филм “Фаренхайт 11/9 ”.

Рубриката „ Класически удоволствия ” ще показа кино лентата на Марио Моничели “Приятели мои ” от 1975 година, а пълнометражната анимация от 1968 година “Жълтата подводница ” е изящен еквивалент на света на „ Бийтълс ”, шедьовър-антология на всички анимационни техники на онази ера.

Боно, Мик Джагър, Ета Джеймс, Алиша Кийс, Кийт Ричардс, Арита Франклин са част от имената в документалния филм “Музикалният храм на Алабама ”, с номинация за „ Грами ” за саундтрак компилация.

Фестивалът не не помни и най-малките. Носителят на „ Оскар ” за късометражна анимация Александър Еспигар показва своя пълнометражен дебют “Белия зъб ” по Джек Лондон. Родителите дружно с децата ще открият чудните създания на Туве Янсон в куклената анимация “Мумините и чудната зимна страна ”. Третото детско заглавие е “Светът на Марни ”.

Афишът съдържа и две български ленти, с чиито основатели уредниците договарят да гостуват в Пловдив във фестивалните дни.

Продажбата на билети стартира на 9 ноември на цена 8 лева и 6 лева за учещи и пенсионери. Карта за 7 прожекции е 42 лева Детските ленти са с вход 5 и 7 лева

Гвоздеят е лента за Ван Гог

Акцент в програмата на тазгодишното издание на кинофестивала са три биографични заглавия, които описват за Рудолф Нуреев, Винсент ван Гог и папа Франциск. “Рудолф Нуреев: Бялата гарга “ е третият режисьорски план на артиста Ралф Файнс, който взе участие и в самия филм. Сценарият пък е на драматурга Дейвид Хеър ( " Часовете ", " Четецът " ). Филмът е вълнуващ портрет на мистериозен актьор, чиито гений и характер го вършат предназначен да раздруса освен света на балета, само че и този на интернационалните връзки.

Според специалистите, създали селекцията за „ Киномания ”, съвсем сигурен кандидат за „ Оскар ” е “Ван Гог: Пред портите на вечността ” с покъртително осъществяване на Уилям Дефо (с премия от Венеция за най-хубав актьор). Това е филм, който единствено актьор може да направи за различен актьор, споделят уредниците. Неговият Винсент е прояснен, вманиачен, брилянтен, беззащитен, унищожен и в последна сметка триумфиращ.

Вим Вендерс пък се впуска в документалното кино с “Папа Франциск: Човек на думата си ”, който е по-скоро персонално пътешестване с папата, в сравнение с биографичен филм.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР