Големите дигитални играчи като “Гугъл, “Амазон, “Епъл, “Фейсбук и “Майкрософт

...
Големите дигитални играчи като “Гугъл, “Амазон, “Епъл, “Фейсбук и “Майкрософт
Коментари Харесай

Европа глобява големите технологични гиганти

Големите цифрови играчи като “Гугъл ", “Амазон ", “Епъл ", “Фейсбук " и “Майкрософт " към този момент няма да пречат на потребителите да деинсталират авансово зареден програмен продукт или приложения. Социалните медии пък ще бъдат задължени със закон да се борят с незаконното наличие и онлайн дезинформацията.

Всичко това е планувано в два законодателни акта на Европейски Съюз - за цифровите пазари (Digital Markets Act - DMA) и за цифровите услуги (Digital Services Act - DSA), които бяха утвърдени от Европарламента тази седмица. В тях се дефинират ясни стандарти за метода, по който софтуерните сдружения действат и дават услуги в Европейски Съюз.

Компаниите са изправени пред санкции до 6% от годишния си световен оборот за нарушавания на DSA и до 10% за нарушавания на DMA. Санкцията от страна на Еврокомисията може да скочи до 20% при положение на наново неспазване на европейското законодателство. А при положение на съществени и повтарящи се нарушавания националните съдилища може да забранят изцяло на дадена компания да прави активност на европейска територия.

Всяка платформа, огромна или дребна, ще би трябвало да има легален представител в Европа. Така че към този момент ще знаем на кого да се обадим, в случай че има проблем. И всяка членка на Европейски Съюз ще има регулатор с нужните пълномощия за използване на разпоредбите, оповестява " 24 часа ".

“Твърде дълго софтуерните колоси се възползваха от неналичието на правила. Цифровият свят се трансформира в Дивия запад, където най-големите и най-силните дефинират разпоредбите. Но в града има нов шериф - Законодателният акт за цифровите услуги. Отваряме черната кутия на логаритмите, с цел да можем съответно да разгледаме машините за печелене на пари, които стоят зад тези обществени платформи ", съобщи в пленарната зала докладчикът за Екологичен потенциал Кристел Шалдемозе (С&Д, Дания).

Под “цифрови услуги " се схващат уеб сайтове, обществени мрежи, магазини за приложения и електронни книги, основано в облак вместилище, музика и видео стрийминг, уеб сайтове за пътешестване и хотелски резервации и т.н. 

Законодателният акт за цифровите услуги (DSA) ще се ползва в по-широк проект - както за огромни, по този начин и за дребни платформи. Въвежда се обвързване платформите да реагират допустимо най-бързо, като изтриват материали със полово принуждение над деца, противозаконна тирада на омразата, терористично наличие или противозаконен артикул.

Платформите би трябвало да дават ясна информация по отношение на модерирането на наличие или потреблението на логаритми за препоръчване на наличие. Вече ще може да виждате новинарската емисия във фейсбук хронологично, а не въз основа на алгоритмично нареждане. Забраняват се рекламите, ориентирани към деца, и тези въз основа на чувствителни данни като вяра, пол, раса и политически възгледи.

Законодателният акт за цифровите пазари (DMA) определя отговорностите на огромните онлайн платформи, настоящи като “пазачи на осведомителния вход " (платформи, които мъчно може да бъдат избегнати заради господстващото си онлайн положение). Въпросните пазачи, като “Гугъл " да вземем за пример, ще би трябвало да обезпечат оперативна съгласуемост на своите услуги с трети страни - т. е. с по-малките конкурентни платформи и приложения.

Това ще даде на потребителите по-голям избор. Забранено ще бъде на пазачите на осведомителния вход да класират личните си услуги или артикули по-благоприятно от останалите, да пречат на потребителите да деинсталират авансово заредените приложения и да обработват персоналните данни на потребителите за целева реклама.

Регламентите бяха препоръчани от Европейска комисия в края на 2020 година, тъй че приемането им беше изключително бързо по стандартите на Брюксел.

Бяха изразени мощни опасения по отношение на това дали изпълнителната власт на Европейски Съюз разполага с задоволително запаси за използване на законодателството - както финансови, по този начин и човешки. Затова новият правилник дава на Европейска комисия пълномощия да постанова “такса контрол " в размер на 1% от годишния оборот на огромните платформи с повече от 45 млн. консуматори на територията на блока.

Новите закони ще се ползват за активност в границите на Европейски Съюз, само че засягат главно компании, основани отвън блока. Затова се чака, сходно на Общия правилник за отбрана на данните на Европейски Съюз (GDPR), те да слагат нови световни стандарти за по-прозрачна и безвредна онлайн среда.

След като бъдат публично признати от Съвета през юли (DMA) и през септември (DSA), и двата акта ще бъдат оповестени в “Официален вестник на Европейски Съюз " и ще влязат в действие 20 дни след публикуването им. Пазачите на осведомителния вход ще разполагат с най-много 6 месеца, откакто бъдат избрани като такива, с цел да се съобразят с новите си отговорности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР