Големите африкански заводи за какао в Кот д`Ивоар и Гана

...
Големите африкански заводи за какао в Кот д`Ивоар и Гана
Коментари Харесай

Слаба какаова реколта в Африка насочва пазара към четвърта година на дефицит

Големите африкански фабрики за какао в Кот д`Ивоар и Гана са спрели или понижили преработката, тъй като не могат да си разрешат да купуват зърна, което значи, че цените на шоколада по света евентуално ще скочат, заяви Ройтерс, базирайки се на четири търговски източника.

Производителите на шоколад към този момент усилиха цените за потребителите след три години на слаби реколти от какао, като се чака да последва четвърта такава в двете страни, които създават близо 60 % от какаото в света.

Цените на какаото са се нараснали повече от два пъти през последната година, чупейки непрекъснато върховете.

" Имаме потребност от сериозен спад на търсенето, с цел да наваксаме спада на предлагането ", разяснява Стив Уотъридж от " Тропикал рисърч сървисис " (Tropical Research Services), международен специалист по какао.

Производителите не могат да вършат шоколад, употребявайки сурово какао и разчитат на преработвателите да трансфорат зърната в масло и течност, които след това да бъдат модифицирани в шоколад. Но преработвателите настояват, че не могат да си разрешат да купуват зърната.

Контролираният от страната производител на зърна от Кот д`Ивоар " Транскао " (Transcao), един от деветте огромни завода в страната, съобщи, че е спрял да купува зърна поради високата им цена, допълвайки, че към момента работи със запасите си, само че не не и с какъв потенциал. Два източника от бранша, поискали анонимност, споделиха, че заводът съвсем не работи.

Според единия от тях, други огромни държавни фабрики може скоро също да затворят порти.

Същите два източника показаха, че даже международният търговец " Каргил " (Cargill) е изпитвал усложнения да набави зърна за главния си преработвателен цех в Кот д`Ивоар, спирайки активността си за към седмица предишния месец.

Във втория международен производител на какао - Гана, множеството от осемте завода, в това число държавната " Кокоа просесинг къмпани " (Cocoa Processing Company - CPC), неведнъж стопират работа за седмици от началото на сезона през октомври, съгласно информация от два разнообразни източника от промишлеността.

Компанията съобщи, че работи с към 20 % от потенциала си заради дефицит на зърна.

Ръстът на цените унищожава от дълго време открит механизъм за международна търговия с какао, посредством който фермерите продават зърна на локални дилъри, които ги продават на преработвателни предприятия или международни търговци.

След това тези търговци продават зърна или какаови артикули - масло, прахуляк и какаова течност, на международни шоколадови колоси като " Нестле " (Nestle), " Хърши " (Hershey) и " Монделийз " (Mondelez).

В естествени времена пазарът е мощно контролиран - търговци и преработватели купуват зърна от локални търговци до една година авансово на авансово контрактувани цени. След това локалните регулатори дефинират по-ниски изходни стойности на селското стопанство, които фермерите могат да постановат за зърна.

Във времена на дефицит като тази година обаче системата се разпада - локалните дилъри постоянно заплащат на фермерите надбавка към изходната цена, с цел да обезпечат зърна.

След това дилърите продават зърната на спот пазара на по-високи цени, вместо да ги доставят на авансово контрактувани цени.

Тъй като международните търговци бързат да закупят тези зърна непременно, с цел да изпълнят отговорностите си към шоколадовите компании, локалните преработватели постоянно остават без зърна.

Властите на Кот д`Ивоар и Гана нормално се пробват да защитят локалните растения, като им отпускат евтини заеми или лимитират размерите зърна, които международните търговци могат да закупят.

Тази година обаче растенията не получават какаото, което са поръчали авансово, и не могат да си разрешат да купуват на по-високи спот цени.

Производителите на шоколад към този момент подвигнаха цените. Магазините за търговия на дребно в Съединени американски щати са таксували с 11,6 на 100 повече шоколадови артикули предходната година спрямо 2022 година, демонстрират данни на компанията за пазарни изследвания " Съркана " (Circana).

Международната организация по какаото (ICCO) чака международното произвеждане на какао да спадне с 10,9 на 100 до 4,45 милиона метрични тона този сезон.

Смилането, което е мярка за търсенето, ще падне с 4,8 на 100 до 4,78 милиона, защото преработвателите се борят да купуват зърна и доставят по-малко масло на по-висока цена на производителите на шоколад, което от своя страна покачва цените.

Несъответствието сред търсенето и предлагането ще остави пазара с недостиг от 374 000 тона този сезон по отношение на 74 000 тона през предишния сезон, съгласно Международната организация по какаото.

Това значи, че преработвателите и шоколадовите компании ще би трябвало да се възползват от запасите от какао, с цел да покрият изцяло потребностите си. Международната организация по какаото чака международните ресурси от какао да паднат до най-ниското си равнище от 45 години до края на сезона.

Уотъридж от " Тропикал рисърч сървисис " счита, че пазарът на какао може да регистрира нов недостиг през идващия сезон въз основа на сериозността на заболяването по зърната в Западна Африка.

Пазарът не е виждал четири поредни години на недостиг от края на 60-те години на предишния век, демонстрират данните на МОК.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР