Големи вълни прогониха летовниците от първа линия на плажовете по

...
Големи вълни прогониха летовниците от първа линия на плажовете по
Коментари Харесай

3-метрови вълни подгониха туристите по Черноморието

Големи талази прогониха летовниците от първа линия на плажовете по Южното Черноморие, а мъртвото неспокойствие ги закотви в огромните жеги на пясъка. От началото на седмицата на множеството линии в Бургаско флагът е червен за смут на хилядите български и непознати туристи, изключително за децата, които са принудени да не влизат във водата, написа 24 часа.

В Бургас от два дни морето бушува и подвига талази от 2 до 3 метра, които опразниха първия и втория ред чадъри. Същото е ситуацията и на другите линии по Южното Черноморие. Под вода на 10 м във вътрешността от брега са плажовете на " Каваците " и " Смокиня ", в Поморие и Синеморец летовници също под паника подвигаха хавлии и багажи от пясъка. " Божа работа по кое време ще се успокои морето. Предполагам, че тези дни ще утихне, тъй като вълната леко понижава. В началото на седмицата бе по-бурно морето ", сподели старши спасителят и отговорник за бургаския плаж Желю Костадинов.

На доста места по Южното Черноморие обстановката се усложнява и от комбинацията на огромни талази с мъртво неспокойствие. Около Бургас в крайбрежните зони отвън заливите вълнението стига 4-5 бала, което прави самоубийствено плуването в морето. Заради огромни талази от вторник пътуването до остров Света Анастасия е спряно и корабчетата изчакват на брега в Бургас да утихне морето.

" В понеделник беше последният курс, два дни не сме имали туристи ", разяснява шефът на единствения населен български остров Павлин Димитров. Надеждите му са през днешния ден вълната да падне.

Бурното море изкара и купища водорасли на брега, които плажните наематели едвам съумяват да изчистят, а тук-там се събират в големи купчини и вонят извънредно. " Най-важното е туристите да съблюдават флаговата сигнализация. Затова сме на плажа - да следим обстановката. Ако човек попадне на мъртво неспокойствие и го задърпа дълбоко, не би трябвало да се паникьосва. Най-важнато е да стартира да плува към брега, само че не фронтално, с цел да не се изтощава, а напряко диагонално на 45 градуса ", поучава Костадинов.

Досега рекомендациите бяха да се плува паралелно, само че водният гард ги оспорва. " Така мъртвакът отново ще ви отнесе във вътрешността ", прибавя старши спасителят.

Според водните гардове плаж с плаж не си наподобява. Докато в Бургас флагът е червен, в Черноморец може да е безшумно " Същото важи и за избавителните постове. Хората не би трябвало да се подлъгват да влизат в морето, в случай че на 300 метра от тях примерно знамето е зелено или жълто, а пред тях е алено. Трябва да съблюдават напътствията на
спасителя, който е в техния регион - той най-добре го познава и по тази причина е решил какъв байрак да вдигне ", добавя Костадинов.

От вторник насам на бургаския плаж обстановката е доста рискова, защото огромните талази са изровили огромни дънни ями, тук-там са се образували и подводни реки при отдръпването на водата в морето. Дори и на брега такава обстановка е рискова, изключително за дребни деца, тъй като може внезапно да ги повлече в морето, предизвестяват водните гардове. Тъй като разположението на плажовете и теченията са разнообразни, по Южното
Черноморие се открояват дузина рискови плажа Това са Харманите в Созопол, южният в Слънчев бряг, Иракли, северният на Обзор, двата плажа в Поморие, в Ахтопол и Липите в Синеморец.

В региона на Варненска област най-опасният плаж е край устието на Камчия, там на доста места се образуват водовъртежи. Морето край Шкорпиловци също крие доста рискове през август. Там влече във вътрешността, а покрай брега минава студено течение.

На градските плажове във Варна най-често дънни ями се образуват в Аспарухово, на южния плаж и край калните бани. Инциденти се случват и край самите буни, които са неохраняеми. Плажовете на Кабакум и Златни пясъци също крият рискове. Те са открити, наклонът на брега е огромен и внезапно става доста надълбоко.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР