Големи температурни амплитуди днес в Северозапада. Данните са на Националния

...
Големи температурни амплитуди днес в Северозапада. Данните са на Националния
Коментари Харесай

Капризи на времето! 17 градуса във Врачанско, в Монтана – едва 3

Големи температурни амплитуди през днешния ден в Северозапада. Данните са на Националния институт по метеорология и хидрология към 14 часа през днешния ден. 
Справка на организация BulNews демонстрира, че тук-там във Врачанско температурите доближават 17 градуса. В регионалния град все още живакът демонстрира 7°С. 
Най-топло е в Ботевград, Мездра, Велико Търново, Царево и Ахтопол – цели 18°С. Във Варна, Добрич и Ахтопол е 17°С, а в Разград, Шумен, Габрово, Кюстендил и Габрово - 16°С. В столицата термометрите демонстрират 15°С. 
Низините и равнините на Северозапада обаче остават в другата прекаленост. В Лом, Монтана, Оряхово, Кнежа, Козлодуй и Червен бряг е едвам 3°С. Във Видин, Плевен, Свищов и Ново село живакът е на 4°С.
Причината за това е температурната инверсия. Всеки знае, че с повишаване на надморската височина, температурите падат. Но това не е тъкмо по този начин в котловини и низини, оградени от планини и хълмове. Студеният въздух се държи тъкмо като водата - той е по-тежък и се спуска до дъното на терена, като изтича през всеки вероятен отвор, до момента в който спре в най-ниското и към този момент няма накъде да се оттече. Всеки по-топъл въздух се избутва нагоре. Така се получава температурната инверсия - най-студено е в ниските региони, а малко (или повече) по-топло е по близките скатове, изясняват синоптиците.
Прогнозите сочат, че на следващия ден още веднъж ще е извънредно топло – с температури по-високи и от днешните. Още вечерта обаче ще нахлуе леден въздух, ще стартира да вали дъжд, който през нощта ще премине в сняг. В събота се чака на доста места, в това число и в Северозапада, да се образува нова снежна завивка.  
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР