Големи социални медийни платформи като TikTok и Snapchat трябва да

...
Големи социални медийни платформи като TikTok и Snapchat трябва да
Коментари Харесай

Макрон призова социалните мрежи да укротят протестите

Големи обществени медийни платформи като TikTok и Snapchat би трябвало да си сътрудничат с френските управляващи, с цел да успокоят насилието, което избухна тази седмица след убийството на 17-годишен юноша от служител на реда, сподели президентът Еманюел Макрон в петък.

" Социалните медийни платформи играят забележителна роля в събитията от последните дни ", съобщи Макрон по време на изключително съвещание на държавното управление.

Позовавайки се на TikTok и Snapchat, той сподели, че обществените медии оказват помощ на бунтовниците да се провеждат, само че също по този начин са съдействали за " имитиращото " държание на някои младежи, които повтарят това, което са видели онлайн и губят визия за действителността.
" Понякога има възприятието, че някои от тях претърпяват още веднъж по улиците видеоигрите, които са ги опиянили ", сподели президентът.

Правителството ще работи със обществените мрежи за евакуиране на " най-чувствителните видове наличие " и изисква от фирмите за обществени медии да разкрият на френските управляващи самоличността на " тези, които употребяват тези обществени мрежи, с цел да приканват към вълнения и да предизвикват насилието ".

Президентът Еманюел Макрон напусна рано срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел, с цел да участва на второто спешно съвещание на кабинета за два дни.

 Макрон си потегля по-рано от Брюксел, с цел да ръководи второ изключително съвещание на държавното управление за два дни
© Reuters

Макрон си потегля по-рано от Брюксел, с цел да ръководи второ изключително съвещание на държавното управление за два дни

Той изиска обществените медии да отстранен " най-чувствителните " фрагменти от вълнения и да разкрият самоличността на потребителите, подклаждащи насилието.

Макрон отхвърля да има систематичен расизъм в правоприлагащите органи. През 2020 година държавното управление му даде обещание " нулева приемливост " към расизма в правоприлагащите органи.

Грабежи и безредици в градовете

Междувременно в Париж и Страсбург беше обявено за плячкосване на магазини от протестиращите. Властите по места бяха призовани да спрат градския превоз, с цел да опазят имуществото, което е обект н вандализъм от протестиращите, оповестява Ройтерс.

За прояви на принуждение се оповестява в Марсилия, Лион, По, Тулуза, Страсбург и Лил, както и в Париж, където 17-годишният Наел М. - от алжирски и марокански генезис, беше убит във вторник в работническото предградие Нантер.

" Следващите часове ще бъдат решаващи и знам, че мога да разгадавам на вашите безупречни старания ", написа министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен до служителите на реда и пожарникарите които се пробват да потушат безредиците.

Той изиска от локалните управляващи да спрат цялото придвижване на рейсове и трамваи от 21 часа. (22 ч българско време) в цяла Франция.

 Изгорели рейсове на градския превоз в подпаленото от протестиращите хранилище в Обервилие край Париж
© Reuters

Изгорели рейсове на градския превоз в подпаленото от протестиращите хранилище в Обервилие край Париж

В Марсилия, вторият по величина във Франция, управляващите не разрешиха демонстрациите, планувани за петък, и насърчиха заведенията за хранене да затворят откритите площи рано.

Повече от 200 служители на реда са ранени и 875 души са задържани през нощта против петък, оповестиха управляващите. Сгради и транспортни средства бяха подпалени, а магазините - разграбени.

 Трета нощ на вълнения във Франция след гибелта на юноша, служител на реда е с повдигнато обвиняване Трета нощ на вълнения във Франция след гибелта на юноша, служител на реда е с повдигнато обвиняване

Видеоклипове в обществените медии демонстрират горящи градски пейзажи. Трамвай беше разпален в източния град Лион и 12 рейса бяха изпотрошени в хранилище в Обервилие, северен Париж.

В Нантер, в покрайнините на столицата, протестиращите възпламениха коли, барикадираха улици и хвърляха бомбички по полицията.

Мародери ограбиха магазини, в това число магазин на " Епъл " и няколко супермаркета в източния град Страсбург.

В центъра на Париж беше разграбен магазин за обувки " Найк ", а витрините на комерсиалната улица " Риволи " бяха изпочупени.

 Жена минава край разрушена витрина на магазин на комерсиалната улица
© Reuters

Жена минава край разрушена витрина на магазин на комерсиалната улица " Риволи " в Париж

Министърът на енергетиката сподели, че няколко чиновници на електроразпределителната компания Enedis са били ранени от камъни по време на конфликти. Министерството на вътрешните работи заяви, че 79 полицейски поста са били атакувани през нощта, както и 119 публични здания, в това число 34 кметства и 28 учебни заведения.

Някои западни държавни управления предизвестиха жителите да бъдат деликатни.

В Женева службата по правата на Организация на обединените нации акцентира смисъла на мирните събрания и прикани френските управляващи да подсигуряват, че потреблението на мощ от полицията не е дискриминационно.

" Това е миг за страната да се заеме съществено с дълбоките проблеми на расизма и расовата дискриминация в правоприлагането ", сподели представителят Равина Шамдасани.

Полицаят, който съгласно прокурорите е признал, че е стрелял по младежа, е арестуван за съзнателно ликвидиране.

Неговият юрист Лоран-Франк Лиенард сподели, че клиентът му се е прицелил в крайници на водача, само че е бил блъснат, което е отклонило изстрела към гърдите му.

Безредиците съживиха спомените за триседмични национални протести през 2005 година, които принудиха тогавашния президент Жак Ширак да разгласи изключително състояние.

Тази вълна от принуждение избухна в парижкото предградие Клиши-су-Боа след гибелта на двама млади мъже, ударени от електрически ток в електроподстанция, до момента в който се криеха от полицията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР