Големи горски пожари бушуват в осем окръга в Южна Турция,

...
Големи горски пожари бушуват в осем окръга в Южна Турция,
Коментари Харесай

Големи пожари бушуват в осем окръга в Южна Турция

Големи горски пожари бушуват в осем окръга в Южна Турция, оповестиха турските малките екрани ТРТ Хабер и СиЕнЕн-Тюрк.

Огнените стихии изпепеляват големи площи на 19 места в окръзите Анталия, Адана, Османие, Мерсин, Кайсери, Мугла, Айдън, Кютахия.

Въпреки напъните на огнеборците пожарите към този момент не са овладени. Пламъците се популяризират бързо поради мощните ветрове, достигащи скорост до 80 км/ч. В напъните по гасенето на пламъците вземат участие голям брой пожарникари, чиновници на Горското ръководство, както и военни и жандармеристи с доста пожарни коли, самолети и хеликоптери за гасене на пожари. Съдействие оказват държавната Дирекция за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД) и Червеният полумесец.

Горят белите дробове на Турция, разясняват редица медии.

Голям горски пожар се развихри към 13 ч. през днешния ден до турския курорт Мармарис (окръг Мугла). Пламъците бързо са обхванали огромна територия и са стигнали покрай хотели и къщи, поради което се изтеглят стотици туристи и поданици на града.

По последни данни на телевизия СиЕнЕн-Тюрк голям пожар бушува от 14,30 ч. и в град Миляс (окръг Мугла), като пламъците са достигнали до градините на два петзвездни хотела. Гостите на хотелите се изтеглят.

Този следобяд се развихриха и горски пожари край курортите Бодрум (окръг Мугла) и Дидим (окръг Айдън).

Засега не са известни аргументите за пожарите.

 Снимка: БТА/АР

По информация на министъра на земеделието и горите Бекир Пакдемирли за последните три дни в страната са се разразили над 40 горски пожара, като 30 от тях са били овладени.

Междувременно Директорът по връзките на турското президентство Фахреттин Алтун съобщи през днешния ден, че се подхващат щателни следствия за аргументите за пожарите. Алтун акцентира, че виновниците за бедствията ще бъдат осъдени.

Външният министър Мевлют Чавушоглу увери турските жители, че управляващите вършат всичко по силите си, с цел да бъде комплициран завършек на тези тежки дни за Турция.

Трима души починаха и 140 души пострадаха при огнената буря в региона на град Манавгат, окръг Анталия. Пострадали хора има и при пожарите в някои от другите окръзи. Опожарени бяха огромни площи с дървета, шубраци, аграрни земи.

 Снимка: БТА/АР
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР