Големи авиокомпании са принудени да увеличат престойте на земята на

...
Големи авиокомпании са принудени да увеличат престойте на земята на
Коментари Харесай

Големи авиокомпании приземяват самолети заради ... недостиг на двигатели

Големи самолетни компании са принудени да усилят престойте на земята на свои самолети заради дефицит на мотори и аварийни елементи, на фона на увеличението на авиопревозите след пандемията от ковид, заяви Bloomberg.

По данни на организацията, най-големи проблеми имат фирмите, които правят транспорти с най-разпространените модели самолети Airbus и Boeing. Ситуацията се утежнява от обстоятелството, че множеството от тези самолети са оборудвани с турбини от последно потомство, които изискват по-честа поддръжка от предходните модели.

Представители на авиопревозвачите настояват, че съставените елементи на най-новите модели мотори се износват по-бързо и би трябвало да се ремонтират по-често. " Материалите, употребявани в турбините, не могат да устоят натоварването, тъй че има повече проблеми с моторите, в сравнение с преди ", споделя изпълнителният шеф на Qatar Airways Акбар ал-Бейкър, представен от Bloomberg.

Сроковете за ремонт на мотори са се утроили, а доставката на някои елементи се бави повече от година, осведоми организацията. Освен това, доставките на съставни елементи за мотори в употреба се усложняват, защото Airbus и Boeing се стремят да усилят производството на нови турбини пробвайки се да реализират рекордно произвеждане на най-бързите самолети в света.

По данни на компанията Cirium, сега има към 370 самолета Airbus A320neo, Airbus A220 и Boeing 737 Max, класифицирани като " намиращи се на предпазване ", т.е. неактивни за повече от 30 дни по разнообразни аргументи.

Например самолетната компания Air Baltiс оповестява, че е трябвало да " приземи " 10 от своите 39 A220 заради проблеми с мотора. А американският нискотарифен авиопревозвач Spirit Airlines също се оплака от неизправности с моторите на самолетите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР