Goldman изостава от конкурентите си в банковия сектор Главният изпълнителен

...
Goldman изостава от конкурентите си в банковия сектор Главният изпълнителен
Коментари Харесай

Goldman Sachs ще управлява инвестиции на граждани от само 5 хил. долара

Goldman изостава от съперниците си в банковия бранш

Главният изпълнителен шеф на Goldman Sachs Дейвид Соломон се пробва да разшири активността на американската банката. Financial Тimes заяви, че United Capital Asset Management Company, която Goldman закупи за 750 млн. $ през май тази година, ще сътвори роботизиран консултант, които ще разреши на физически лица да влагат суми от едвам 5 хиляди $.

С този ход капиталовата банка ще обезпечи спомагателен достъп до услугите си за физически лица с по-ниски приходи или спестявания, затвърждавайки прехода към нови бизнеси като частното банкиране, откакто по-рано през година пусна на пазара и кредитна карта в партньорство с Apple.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как се трансформира компанията

През предходната година Дейвид Соломон размени отпред на компанията Лойд Бланкфейн, който ръководи Goldman Sachs от 2006 до 2018 година и под неговото управление акциите на банката нарастнаха с 50% в интервал, съвпадащ с световната финансова рецесия. Въпреки това акциите на американската банка не престават да се търгуват под равнищата си от септември 2007 година преди рецесията. В момента цената на една скъпа книга е 225 $, а преди началото на рецесията тя струваше 250.

Акцията съумя за малко да доближи до нов връх от към 275 $ при започване на 2018 година, само че няколко месеца по-късно се срина до 150 $, откакто банката разгласи промяната в ръководството. За съпоставяне, акциите на Banc of America и JP Morgan за последните 10 години (от 2009 до 2019 г.) са се нараснали надлежно с 200% и 265%.

Новата посока

След като американската банка изостава от конкуренцията си, Соломон разгласи фрапантни ограничения, като първо усили дивидента на акция с 6% от началото на 2019 година След като тази мярка не докара до стремежи резултат, идващото тримесечие (от юни) Goldman увеличи още веднъж дивидентите - този път с 47%, което стабилизира цената на акциите й в кратковременен проект.

Соломон също по този начин трансформира бизнес модела на Goldman Sachs - от капиталова банка тя се трансформира в такава за потребителско и корпоративно кредитиране, като преходът се прави учудващо бързо за 150-годишна банка. Според данни от последния финансов доклад приходите и чистата облага бяха по-ниски от предстоящото от анализаторите.

Не очаквайте чудеса

На 29 януари идната година ще се състои среща с вложителите, като Goldman Sachs предизвести, че ще заобикаля слагането на бъдещи цели и вместо това ще се концентрира върху актуалните си фундаментални бизнес метрики. Освен това на срещата управлението ще насочи вниманието на вложителите към главните действия на компанията, а не върху новите начинания в потребителското банкиране и кредитните карти, като призна, че генерирането на обилни доходи от новите бизнеси през идващите пет години не е допустимо.

След последните тримесечни резултати Дейвид Соломон отбрани по-слабото показване пред вложителите, споделяйки, че " не престават да вършат вложения, с цел да покачат възвращаемостта в средносрочен и дълготраен проект и са подготвени да пожертват краткосрочната възвращаемост за подсилване на позициите, с цел да реализиран по-добри резултати в дълготраен проект ".

Reuters заяви, че декларираните като цел през 2017 година 5 милиарда $ доходи от нови бизнеси до 2020 година няма да бъдат достигнати. И до момента в който в дълготраен проект проектът на Goldman Sachs за промяна и цифровизация е стабилен, в кратковременен проект на процедура резултатите са незадоволителни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР