Голата снимка със секспокана, появила се на таблета на ученик

...
Голата снимка със секспокана, появила се на таблета на ученик
Коментари Харесай

Бащата на петокласника, в чийто хромбук се появи гола снимка...

Голата фотография със секспокана, появила се на таблета на възпитаник от ОУ „ Алеко Константинов “, провокира сериозна полемика измежду родителите и педагогическата общественост за нападателния метод, по който технологиите навлизат в българското учебно заведение и смисъла на просветителния способ, придобил известност като " 1:1 ".

Даваме думата на родители, които имат своето мнение по въпроса. Единият от тях е Илиян Иванов, татко на детето, в чийто хромбук се появи скандалната фотография, дала началото на разногласията:

" По безразсъден метод синът ми стана жертва на обществен интерес,

което донесе съществени терзания на фамилията ми. Ние не сме някакви върли пуритани. Знаем в какъв свят живеем и че децата рано или късно ще се срещнат с това. Да, синът ми може да види тези неща по малкия екран, на компютъра или даже във вестника. Недопустимо е обаче това да се случва през устройство, което му е обещано от учебното заведение вместо учебник. Аз съм от родителите, които още първоначално бяхме срещу метода, по който въпросните устройства бяха въведени в класа. Не сме срещу технологиите и нововъведенията, само че на процедура ние бяхме заставени в последния миг да приемем този способ на образование, без да са ни питали и без да са ни обяснили защо тъкмо става въпрос. И оставиха всички опасности за нас. За страдание, нашите опасения се сбъднаха - устройствата се оказаха без нужната отбрана, преподавателите - без нужната подготовка. Снимката в тази ситуация е единствено едната страна на казуса. По-опасно е, че ние нямаме никакви гаранции за качеството на просветителния развой ", разяснява господин Иванов.

Според родителите, които са били срещу въвеждането на метода " 1:1 " в паралелката на ОУ " Алеко Константинов ", същностното събитие, което е подценено, е че

законът планува родителите да бъдат осведомени за всяка една смяна,

която се постанова по отношение на „ модернизирането и въвеждането на нововъведения “ в просветителния развой.

Законът е обстоен, разказва изрядно всяка една крачка при въвеждане на нововъведения, съблюдава метода на тяхното въвеждане и слага цели за това. Това не е инцидентно - по този начин се потвърждава, че тези новости и промени са основни и родителите би трябвало да преценяват и дават своето единодушие или отвод.

Този развой би трябвало да бъде следен и е изключено да се случва инертно, некадърно и още повече скришно, както на процедура се е случило с въпросния клас.

Според тях смяната е трябвало да стане след качествена осведомителна акция и претегляне на всички " за " и " срещу " новия способ. Опонентите на въвеждането му настояват, че съществуват разнообразни способени и експертни отзиви за какво децата би трябвало извънредно деликатно да употребяват електронни устройства и нито едно солидно мнение, което демонстрира съответни и законни изгоди.

В съответния случай, припомняйки хронологията на случилото се, родителите настояват, че са положили доста старания да получат своевременна информация от учителите и управлението на учебното заведение, само че такава в никакъв случай не е предоставена даже до днешния ден.

Родителите упорстват, че

правата им за осведоменост и бистрота на процесите, свързани с децата им, са безусловно неглижирани.

Дори след голям брой писма и опити това да бъде променено, управлението продължава да мълчи и да се държи недопустимо.

„ Всичко се случва по подозрителен и подозрителен метод “, настояват част от родителите, които не престават да търсят пояснения и информация за протичащото се от всички виновни институции - управлението на учебното заведение, РУО-Пловдив и експертите по обучение в Община Пловдив. И до момента в който не получат отговори на въпросите си, остават с усещането, че или всички " специалисти " са некомпетентни, или всички са се уговорили да ги държат в незнание с някакви користни цели. До този извод родителите стигат след множеството опити да бъде открит законовият ред, по който се ръководят процесите в учебното заведение.

И остават с чувството, че тези въпроси вървят на автопилот или се движат от нездрави ползи. Когато родителите сами стигнали до конкретиката на закона, разбирали, че с изключение на етиката е нарушен директно и редът, по който е трябвало да се приложи възможното изменение на метода на образование в класа на децата им.

Ще продължаваме да търсим истината и отговорност от хората, които въвлякоха нас и децата ни в този капан. Няма да допуснем децата ни да се трансфорат в опитни мишки за въвеждането на нови просветителни способи на правилото " проба-грешка ", твърди Илиян Иванов.

* Заглавието е на редакцията
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР