Годишно страната ни добива около 6,5-7 милиона плътни кубически метра

...
Годишно страната ни добива около 6,5-7 милиона плътни кубически метра
Коментари Харесай

Газовият шок връща интереса към традиционното отопление, има недостиг на пазара

Годишно страната ни добива към 6,5-7 милиона плътни кубически метра дървесина, а изгаряме към 3 милиона плътни кубически метра. Тази година сме добили 350 000 кубика повече спрямо миналата. Заради цените на енергоносителите и газовата рецесия обаче в този момент хората се презапасяват и се преориентират още веднъж към обичайното гориво, даже тук-там, където това отопление не е било факт, а това провокира дефицит на пазара.

Такава картина преди началото на отоплителния сезон разказа в изявление за БНР заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов. 

" Ние би трябвало да сечем планово към 8 милиона кубически метра дървесина, ние сечем под 7 и това се дължи на тези самоограничения, които сме си наложили в годините. Има прочут дефицит на работна ръка. "

158 общини в страната имат гори, от тях единствено 15 доставят локалното население с дърва за огрев, съобщи Чамбов.

" Ще ги глоби локалното население, когато пристигна време за идващите избори. Защо кметът не е извършил своите отговорности по закон, общинската дървесина да я извади за локалното население, а я е продал в заводите. Такива случаи има доста. "

" Сега ще покажем, че общините имат дървесина. Ако не вземат ограничения, скоро ще покажем и кои общини какъв брой тъкмо не са дали на популацията, а са закарали дървесина в заводите. "

България има 3-4 огромни заводи, които поемат софтуерно дървесина и дърва за огрев и те биват преработвани в артикул. С две от фабриките към този момент са направени срещи, следва такава среща с трета. Идеята е " да понижат потреблението на дърва за огрев – подбор, който се употребява и в огромните заводи, не да бъдат вкарвани в заводите такива огромни размери, каквито сега влизат, а да остане дървесината на пазара за локалното население ", разясни заместник-министърът в предаването " Преди всички ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР