Годишно държавата ще отделя близо 3 милиона лева повече, за

...
Годишно държавата ще отделя близо 3 милиона лева повече, за
Коментари Харесай

Държавата ще финансира по 4 опита ин витро

Годишно страната ще отделя близо 3 милиона лв. повече, с цел да финансира по още една ин витро процедура.
Това се схваща от оповестен план на Постановление на Министерския съвет, препоръчан от здравния министър Николай Петров. С бюджетни средства към този момент ще се заплащат и 4 ембриотрансфери на размразени ембриони.
„ Задълбочаващите се отрицателни демографски трендове в България постановат използването на комплекс от ограничения в дълготраен проект, които в своята цялост образуват демографската политика в страната. Част от тези ограничения са свързани с поощряване на раждаемостта, като един от целите в тази тенденция е подпомагането на лицата с репродуктивни проблеми”, гласят част от претекстовете на здравния министър да предложи увеличение на държавното финансиране за ин витро процедури.
„ Центърът за асистирана репродукция (ЦАР), чиято съществена функционалност е да финансира с обществени средства избрани действия по асистирана репродукция, измежду които понастоящем са 3 опита на свежи ембриотрансфери. Следователно ограничението броя на опитите на 3 попречва опцията да се реализиран избран спомагателен брой сполучливи бременности при използване на четвърти опит. Шансовете за зачеване нарастват още повече с включването на спомагателни дейности по асистирана репродукция, каквито са 4-те ембриотрансфери на размразени ембриони. Мотивите за увеличение на опитите единствено с един са свързани с обстоятелството, че успеваемостта при всеки идващ опит на асистирана репродукция понижава доста, като при третия опит тя е към 10% и затова не е оправдано от здравна позиция да се финансират повече от 4 опита”, считат от Министерството на здравеопазването.
От ЦАР считат, че лицата с репродуктивни проблеми, които ще аплайват за четвърта ин витро процедура, ще са към 450. А към 1000 годишно ще са лицата, които биха се възползвали от 4 опита на ембриотрансфери на размразени ембриони. Разпоредбата визира 33 лечебни заведения в страната, които са профилирани в асистирана репродукция.
Финансовите средства, нужни за обезпечаване на четвърти опит, се пресмятат на към 2 250 000 лв. на база планиран брой случаи по данни на ЦАР към 450 годишно, поради данните от 2016 година и 5000 лв. на опит. При осъществени 1020 процедури по криоконсервация на ембриони, финансирани от ЦАР през 2016 година, ще бъдат нужни към 500 000 лева годишно за тази дейност. Това прави общо, по близо 3 млн. лева, които страната в допълнение би трябвало да обезпечава всяка година.
Министерство на здравеопазването предлага и усилване на контрола от страна на ЦАР върху лечебните заведения, с които има подписани контракти. Преди месец одит на Сметната палата разкри, че при вложени от страната близо 30 млн. лева и осъществени 7598 процедури, родените деца са 2 171. „ Успеваемостта по индикатор „ родени деца” за България е 28 на 100, с което страната ни се приближава до сполучливите европейски практики (Австрия 27,4 на сто)”, установяваха от Сметната палата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР