Годишният темп на инфлация в еврозоната през ноември спадна до

...
Годишният темп на инфлация в еврозоната през ноември спадна до
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната е най-ниската от две години насам

Годишният ритъм на инфлация в еврозоната през ноември спадна до най-ниското си равнище от повече от две години насам , оповестява " Франс прес ".

По данни на Евростат нарастването на потребителските цени в 20-те страни от блока с единна валута се намали до 2,4%, което е най-ниското равнище от юли 2021 година

Цифрата надмина консенсусната прогноза на анализатори, съгласно която инфлацията трябваше да се забави до 2,7% през ноември по отношение на

Данните ще успокоят Европейската централна банка (ЕЦБ), която спря невижданата си поредност от, за това, че те не престават да укротяват високата инфлация. Вероятно обаче това ще ускори и очакванията, че ЕЦБ може скоро да обмисли понижаване на лихвите.

Инфлацията спада устойчиво, откогато доближи своя пик от 10,6% през октомври 2022 година след катаклизмите на пазарите, провокирани от войната на Русия против Украйна.

Тя обаче остава над задачата от 2% на ЕЦБ.
 ЕЦБ: Твърде рано се приказва за понижаване на лихвите, има още инфлационни опасности
ЕЦБ: Твърде рано се приказва за понижаване на лихвите, има още инфлационни опасности

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос: От значително значение е да се съсредоточим върху базовата инфлация

Базисната инфлация, която изключва променливите цени на силата, храните, алкохола и тютюневите произведения, също се сви до 3,6% през ноември по отношение на 4,2% месец по-рано.

Базисната инфлация е основният сигнал за ЕЦБ.

Въпреки че на последното си съвещание през октомври ЕЦБ резервира лихвените проценти, само че нейният ръководител Кристин Лагард предизвести, че нов енергиен потрес може да докара до следващ скок на инфлацията.

Ръстът на цените на храните и напитките също се забавя, понижавайки се до 6,9% през ноември в съпоставяне със 7,4% през октомври.
 Инфлацията в еврозоната през октомври понижава
Инфлацията в еврозоната през октомври понижава

Тя падна до 4,2%

Цените на силата в еврозоната обаче се свиват още повече през ноември, като означават спад с 11,5% на фона на понижението от 11,2% през предходния месец.

По данни на Евростат Белгия е единствената страна, в която потребителските цени се намаляват през ноември - с 0,7%.

Искрица вяра има и за най-голямата стопанска система в Европа, откакто още и се свива до 2,3% през ноември от 3% през октомври.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР