Годишните събирания в Давос, Швейцария, винаги са били панаири на

...
Годишните събирания в Давос, Швейцария, винаги са били панаири на
Коментари Харесай

Давос 2023: Сборище на плутократите. Идеята за годишни форуми в Давос е окончателно дискредитирана

Годишните събирания в Давос, Швейцария, постоянно са били панаири на суетата на световния хайлайф, напомняйки им за голямото разстояние сред тях и 99 % от популацията на света.

Една от главните разлики сред Давос 2023 и предходните е, че за първи път от 1992 година на форума няма съветска делегация. Като цяло, нито един човек от Русия. Клаус Шваб и неговите сътрудници изхвърлиха Русия от форума малко след 24 февруари. Давос 2023 беше кондензиран с атмосфера на русофобия.

Събраха се рекорден брой участници - 2,6 хиляди, измежду които 50 държавни ръководители, 56 финансови министри, 19 шефове на централни банки, 35 външни министри. И това, което беше поразително, беше това, което един от публицистите назова " оглушителна липса на водачи ".

От държавните и държавните ръководители на Г-7 пристигна единствено немският канцлер. Поднебесната империя беше показана от вицепремиера Лю Хе, който в действителност е политик в оставка, нямаше представители на китайския бизнес. Съединени американски щати бяха показани единствено от специфичния делегат по климата Джон Кери.

Списъкът на присъстващите на форума VIP персони беше стеснен: ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева, президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Професорът по стопанска система в Католическия университет на Корея Ян Джун Сок разяснява отсъствието на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и президента на Китай Си Дзинпин на форума: „ Фактът, че президентът на Съединени американски щати и китайският водач не пристигнаха, значи, че фундаменталните съглашения сред тези водещи стопански системи, които нормално предхождат форума в Давос, не са реализирани. “

Както постоянно, бяха разисквани общоприет набор от въпроси: климат и екология, криптовалути, цифрови технологии, настоящата икономическа обстановка в света, прогнози за годината. И се появи нова тематика „ Украйна “, която засенчи полемиките по всички останали въпроси.

Бившият украински комедиант Зеленски, който приказва на форума посредством видео връзка, не остана професионално самичък: различен комедиант, някогашният английски министър председател Борис Джонсън, беседва с него. А кметът на Киев Виталий Кличко награди Джонсън с тапия, удостоверяваща, че английският комедиант е почетен жител на Киев.

Досега известни медии не са реагирали толкоз саркастично на форумите в Давос. Някои от историите ми харесаха. И по този начин, съвсем всички водещи медии оповестиха за самодейността на Илон Мъск, който организира анкета в Twitter: „ Трябва ли форумът в Давос да управлява планетата? “ Повече от 86% от отговорите бяха: „ Не “.

The Guardian разгласява поредност от остри изявления за Давос. Вестникарят Хамилтън Нолан разгласява The worst thing about Davos? The Masters of the Universe think they are do-gooders ( Най-лошото нещо за Давос? Господарите на Вселената мислят, че вършат положително ). Авторът назова форума " пасмина на безмилостни плутократи ", като означи, че това събитие е най-яркият образец за " среща, за подмяна на която беше задоволително да бъде изпратен имейл ". И отново той: „ Събитието [форумът в Давос] служи на първо място като рядка точка на доближаване сред политическото дясно и надлежно ляво, - и двете страни са съгласни, че всички [от форума] би трябвало да са в пандиза. "

The Guardian даде думата на известния икономист Нуриел Рубини, който предсказа международната финансова рецесия от 2008 година Вестникът разгласява посланието му към участниците в Давос: Davos elites need to wake up to ‘megathreats’ the world is facing /Елитите в Давос би трябвало да се разсънят за „ мегазаплахите “, пред които е изправен светът/.

Елитите, написа Рубини, не правят оценка изцяло заканите, които са надвиснали над света. Ключовата дума в обявата на Рубини е „ мегазаплахи “, композиция от доста закани по едно и също време. (Представяне на тематиката за „ мегазаплахите “ може да се откри в книгата на Н. Рубини, издадена преди новата година „ Мегазаплахи: Десет рискови трендове, които заплашват бъдещето ни и по какъв начин да оцелеем).

Financial Times разгласява публикация Year in a word: Polycrisis /Годината с една дума: Поликриза/. Така FT характеризира идващата 2023 година. „ Поликриза “ и „ мегазаплахи “ показват почти едно и също нещо. За да опише актуалната обстановка в света, Рубини употребява термина „ неустановеност ”: „ Изправени сме пред невиждани, необикновени и непредвидени равнища на неустановеност. В кратковременен проект можем да чакаме повече неустойчивост, по-високи опасности, по-интензивни спорове и по-чести екологични бедствия...

Сегашната ни ера на мегазаплахи надалеч повече припомня за трагичните 30 години сред 1914 и 1945 година, в сравнение с за 75-те години на условен мир, прогрес и разцвет след Втората международна война. ”

Дори тази прилика, съгласно Рубини, не показва изцяло трагичния темперамент на днешната обстановка: „ Колкото и ужасни да бяха 30-те години, днешните мегазаплахи в някои връзки са още по-зловещи. В края на краищата поколението сред двете войни не трябваше да се оправя с изменението на климата, заканите от изкуствения разсъдък за заетостта или косвените отговорности, свързани със застаряващото общество…

Нещо повече, международните войни бяха най-вече стандартни спорове, до момента в който в този момент споровете сред огромните сили могат бързо да се развиват в по-нетрадиционни направления, евентуално завършващи с нуклеарен апокалипсис... Живеем като сомнамбули, забравящи за всички паники за това, което следва. Трябва да се събудим скоро... "

Форумците обаче не желаеха да се разсънят. И някои организират сесии на седативна внушаемост. Така заместник-ръководителят на МВФ Гита Гопинат сподели, че Международният валутен фонд има намерение да усъвършенства икономическите си прогнози за 2023 година Например, в случай че са очаквали, че 2023 ще бъде сложна, в този момент се надяват на усъвършенстване. Financial Times написа за „ оптимизма “ на МВФ в IMF signals upgrade to forecasts as optimism spreads at Davos (Сигналите на МВФ се надграждат до прогнози, до момента в който оптимизмът се популяризира в Давос).

Вестникът е подигравателен към тези, които считат, че благодарение на речите си могат да управляват международната стопанска система. В края на краищата, съгласно изследвания, извършени от анализатори на WEF, две трети от икономистите на огромни интернационалните организации чакат световна криза през 2023 година, а 18% от тях считат това за „ извънредно евентуално “.

Много участници във форума започнаха да треперят, когато група млади екоактивисти, водени от Грета Тунберг, се появиха в Давос на 19 януари. Те организираха обреден пикет пред централната постройка на форума с апели за избавяне на планетата от замърсяване и прегряване. Тунберг получи думата на форума и 20-годишният деятел разруши участниците както нормално: " Алчността и краткосрочните облаги са по-приоритетни от хората и спасяването на планетата. " И добави: " В Давос, където сме в този момент, идват най-вече хора, които тласкат планетата към заличаване. "

„ Сбирката на плутократите “ дефинитивно дискредитира концепцията за годишните конгреси в Давос. Това беше 53-тата годишна среща. Много е допустимо 54-та към този момент да я няма.

Превод: Европейски Съюз

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР