Годишните приходи от продължаването на проекта за разширяване на газопреносната

...
Годишните приходи от продължаването на проекта за разширяване на газопреносната
Коментари Харесай

Министър Петкова: Приходите от проекта за разширение на газопреносната мрежа ще са над 397 млн. лв. годишно


Годишните доходи от продължаването на плана за разширение на газопреносната мрежа, който закупи известност измежду обществеността като продължение на „ турски поток “ през България ще са от порядъка на над 397 млн. лева Това стана ясно от обяснението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в утринния блок на Нова телевизия.

Анализите, които сме създали до този миг демонстрират, че приходите, които ще осъществяваме на година са над 397 млн. лв., сподели Петкова.

„ Всички разноски, които „ Булгартрансгаз “ ще направи за реализирането на плана ще бъдат възобновени посредством таксата, която ще получаваме за превозването на тези количества природен газ “, посочи министърът.

„ Преди всичко договаряме нашия народен интерес и интереса, който има целия район от това да бъде обезпечена сигурността на доставките и диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, надлежно и за диверсификация на източниците “, изясни тя и посочи, че за „ Турски поток “ на територията на България е налице нужда от създаване на 11 километра, които са от турско-българската граница до компресорна станция „ Странджа “, както и газоизмервателна станция.

„ Липсващата инфраструктура е 484 километра. Тя ще бъде построена от компресорна станция „ Провадия “, посредством която ще се контролира налягането. Тези километри ще стигнат до българо-сръбската граница, в региона на град Зайчар “, сподели Петкова.

Министърът на енергетиката посочи, че както България, по този начин и „ Газпром “ са си взели поука от неслучилият се план „ Южен поток “.

„ Това, което е направено по отношение на реализацията на плана за уголемение на газопреносната инфраструктура на територията на България, от българо-турската до българо-сръбската граници е напълно в границите на европейските правила. Ние сме спазили всички условия на европейските регламенти “, безапелационна бе Петкова.

В отговор на въпроса, че 90 % от газа по тръбата ще е съветски, министърът изясни, че „ на вход свободният потенциал ще е 10%, а на излаз – 20 % “. Този свободен потенциал, както сподели Петкова „ ще бъде показан на платформата за систематизиране на потенциал напълно и в сходство с европейските правила “. Министърът напомни, че публичната поръчка започва в края на предходната година. „ Европейската комисия, сътрудниците ни са уверени, в това, че България работи за диверсификация посредством създаване на изчезналата инфраструктура и изчезналите връзки, които би трябвало да изградим със прилежащите страни “, сподели още тя. Петкова не пропусна да акцентира на смисъла на междусистемната газова връзка с Гърция, посредством която страната ни се свързва с Южен газов кулоар.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР