Годишната инфлация в Обединеното кралство през февруари неочаквано се ускори

...
Годишната инфлация в Обединеното кралство през февруари неочаквано се ускори
Коментари Харесай

Неочаквано: Инфлацията във Великобритания се ускори до 10,4%

Годишната инфлация в Обединеното кралство през февруари ненадейно се форсира до 10,4% от 10,1% месец по-рано, демонстрират данните на Националната статистическа служба (ONS).

През предишния месец потребителските цени в страната показател CPI са се повишили с 1,1 на 100, максимален растеж от четири месеца насам.

Анкетирани от портала DailyFX анализатори предвидиха годишна инфлация от 9,9%, а на месечна база - от 0,6 на 100.

В същото време показателят CPIH (инфлация, отчитаща разноските на притежателите за поддръжка на жилища) възлиза на 9,2% след 8,8% месец по-рано. На месечна основа през февруари цените за този показател се покачиха с 1%.
 Инфлацията при храните във Англия стигна най-високия % регистриран в миналото
Инфлацията при храните във Англия стигна най-високия % регистриран в миналото

При пресните храни растежът е над 12%

Като цяло за ускорение на индикатора способства повишаването в заведенията за хранене и хотелите, храните и безалкохолните питиета, както и облеклото и обувките. Ускоряването на инфлацията се задържа от спада в цените в областта на културата, както и цените на моторните горива.

Най-големият прогресивен напън идва от цената на храната и безалкохолните питиета (+18%, най-високата стойност от август 1977 г.), основно на зеленчуците заради дефицит на артикули за салата и други зеленчуци, на фона на неприятното време в Южна Европа и Африка, показва Тrading Еeconomics.

Влияние за растежа на инфлацията оказаха и по-високите цени на електрическата енергия, на заведения за хранене и хотели (12,1%, най-високото равнище от юни 1991 г.), облекло и обувки (8,1%); и здраве (6,8% ).

От друга страна се следи закъснение на цените на превоза (2,9% ), изключително на моторните горива; мебели (8,7% ); жилища и комунални услуги, свободно време и просвета (4% против 5%).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР