Годишната инфлация в Германия се е повишила до 7,9 на

...
Годишната инфлация в Германия се е повишила до 7,9 на
Коментари Харесай

Германската инфлация с близо 50-годишен рекорд през август

Годишната инфлация в Германия се е повишила до 7,9 на 100 през август, връщайки се към най-високото ниво от близо половин век, откакто се намали през предходните два месеца, сочат публични данни, представени от Асошиейтед прес.
Инфлацията във водещата европейска стопанска система в началото удари 7,9 на 100 през май - най-високото ниво от зимата на 1973-1974 година, когато цените бяха тласкани нагоре от петролна рецесия, преди да се свие назад до 7,5 на 100 през юли. Предварителните данни на Федералната статистическа работа, оповестени през днешния ден, нормално остават непроменени в окончателния отчет две седмици по-късно.

Подобно на обстановката в други страни по света инфлацията в Германия се подклажда от съветската инвазия в Украйна, довела до скок в цените на електрическата енергия и на питателните артикули. 
Цените на електрическата енергия са нарастнали с 35,6 на 100 на годишна основа през август, а на питателните артикули - с 16,6 на 100, като към момента се усеща въздействието от нарушаванията по веригата за доставки поради пандемията от ковид. 
Германия краткотрайно намали акциза върху горивата при започване на юни и вкара свръх на ниска цена билет, допускащ хората да употребяват всички локални и районни линии на публичния превоз за 9 евро на месец.  Срокът и на двете ограничения изтича на следващия ден (31 август). 

Германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) заяви в месечния си отчет предходната седмица, че нивото на инфлацията може да се увеличи до към 10 на 100 през есента, макар че инфлационната вероятност продължава да е извънредно несигурна. 
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР