Годишен доклад: Средната продължителност на живота се увеличавaПравителството прие Годишен

...
Годишен доклад: Средната продължителност на живота се увеличавaПравителството прие Годишен
Коментари Харесай

Годишен доклад: Средната продължителност на живота се увеличавa

Годишен отчет: Средната дълготрайност на живота се увеличавa
Правителството одобри Годишен отчет за положението на здравето на жителите и осъществяването на Националната здравна тактика за 2017 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Документът показва положението и трендовете в динамичността на главните индикатори, характеризиращи публичното здраве през 2017 година Продължават отрицателните промени във възрастовата конструкция на популацията и демографското остаряване, само че това е проблем, присъщ и за другите страни-членки на Европейски Съюз. През 2017 година се следи понижаване на раждаемостта (коефициентът на обща раждаемост е 9.0‰ при 9.1‰ за 2016 г.), като индикаторът се приближава до равнището в множеството европейски страни (10.0‰). Средната дълготрайност на живота се усилва и през 2017 година доближава 74.76 г.( 74.65 година за 2016 г.), само че към момента е по-ниска от тази в Европейски Съюз – 80.9 година

Достигнатото през 2017 година ниво на детската смъртност от 6.4‰ е най-ниското в цялата история на демографската статистика на България. По отношение на този индикатор се следи дълготрайна наклонност за понижаване - през 2000 година детската смъртност е 13.3‰, 2010 година - 9.4‰, а 2015 година - 6.6‰, само че към момента равнището е по-високо в сравнение с в Европейски Съюз (3.6‰). Въпреки изразената наклонност за понижение на смъртността и в останалите възрастови групи, България към момента е с по-висок коефициент за смъртност (15.5‰) в съпоставяне със страните от Европейски Съюз (10,2‰).

През 2017 година понижава заболеваемостта от злокачествени новообразувания по отношение на миналата година, като най-висока е болестността от рак на млечната жлеза при дамите и рак на женските полови органи. Запазва се структурата на умиранията по аргументи, като не престават да са водещи заболяванията на органите на кръвообращението и новообразуванията.

В отчета са показани и дейностите по запазване на публичното здраве, държавния здравен надзор, осъществяването на имунизационния календар на страната, стратегиите, плановете и проектите в региона на публичното здраве. Разгледани са рисковите фактори, свързани с метода на живот като тютюнопушене, приложимост на алкохол, нездравословно хранене и понижена двигателна интензивност, чието високо равнище е директно обвързано с високото равнище на заболеваемостта и смъртността от хронични незаразни заболявания. Основно предизвикателство за здравето на жителите остават хроничните незаразни заболявания, които са съществена причина за гибел и понижена продуктивност.

Представени са данни за финансирането на здравните действия, човешките запаси в системата, активността на лечебните заведения, финансирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и от държавния бюджет, фармацевтичния бранш и лекарствената политика.

Част от отчета е докладът на осъществяването на Националната здравна тактика 2020 през 2017 година, съпроводен от разбор за осъществяването на политиките и ограниченията от здравната тактика и проекта за нейното осъществяване. За избраните в Националната здравна тактика 2020 национални здравни цели е налице позитивна оценка на осъществяване то им, избрана на база справедливи данни за динамичността на следените индикатори по отношение на изходните данни за 2014 година За всички цели се следи друга степен на реализиране по отношение на избраните целеви стойности до 2020 година - при 2 от тях към сегашния миг даже е налице реализиране на целевите стойности на измервания индикатор до 2020 година, а при останалите три е налична ясна наклонност за прогресивна смяна, като целевата стойност до 2020 година още не е достигната. Най-значим е напредъкът по реализиране на националните здравни цели за понижаване на смъртността в младите възрастови групи, а най-незадоволителен във връзка с задачата за увеличение на междинната дълготрайност на живота във възрастта над 65 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР