Годините на управление, освен че натоварват с много отговорности, всяка

...
Годините на управление, освен че натоварват с много отговорности, всяка
Коментари Харесай

Д-р инж. Хасан Азис: Годините на управление натоварват с отговорности, но и дават нова възможност

Годините на ръководство, като се изключи че натоварват с доста отговорности, всяка една от тях дава чувство за нова опция, за по-голяма принадлежност и по-голяма непосредственост с хората, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция кметът на Кърджали доктор инж. Хасан Азис във връзка на днешния Ден на Кърджали и 110 години от освобождението на родопския град.

 

Със своите 19 години ръководство Хасан Азис се подрежда измежду най-дългогодишните ръководители на общината. Според него огромният късмет в ръководството му са два интервала на работа – предприсъединителният, за участие в Европейски Съюз, когато общината осъществя планове по предприсъединителните стратегии и интервалът на пълноправно участие, когато в родопската община и към днешна дата се реализират европейски планове. 

 

От позиция на упованията на хората се опитахме да стартираме с най-належащите планове и чак по-късно да продължим с реализацията на последващите, уточни доктор инж. Азис. По думите му всеки един от случилите се в родопската община планове има своето значимо значение и без значение, че могат да бъдат посочени поотделно, те са свързани между тях в постигането на една цялостна визия на общината.

 

За честите упреци към общинското управление във връзка с непорочност, улици и осветяване Хасан Азис разяснява, че това са хронични проблеми за множеството общини в България. И добави, че през годините са направени значително старания в тази посока, само че към момента има какво да се прави. Както през тази, по този начин и през идващите години нашите съществени старания ще бъдат ориентирани в възстановяване на точно тези три посоки, уточни кметът.

 

Навръх празника на града той изрази своята персонална признателност към жителите на общината - за разбирането и поддръжката. Защото всичко, което е реализирано, направено, полагано като старания е било с помощта на упованията и на поддръжката на кърджалийци, означи доктор инж. Хасан Азис. 

 

Следва цялостният текст на изявлението:

 

- Д-р Азис, честваме 110 години от освобождението на Кърджали, а 19 от тях вие сте собственик на града и общината. Какво е чувството?

 

- Кърджали е особено място! Тези години на ръководство, като се изключи че натоварват с доста отговорности, всяка една от тях дава чувство за нова опция, за по-голяма принадлежност и по-голяма непосредственост с хората. Годините на кметуване в действителност са доближаване. Това е развой на по-добро схващане. В същото време всяка година имаш чувството, че си на място, където можеш да разгърнеш от ден на ден благоприятни условия за развиване, можеш да видиш неща, които предната година не си съумял да видиш и реализираш. Усещането е за една целокупност, страст и обща визия за развиване.

 

- През тези близо 20 години Кърджали промени своя образ. Какво успяхте да реализирате от първичните си хрумвания за развиването на общината и какво не успяхте? 

 

- Колкото по-дълго време е кмет един човек на една община, толкоз повече се натоварва с упования и отговорност. За това през годините мисля, че успяхме да осъществяваме съществени планове, които вземат решение някои доста значими проблеми и дават опция за надграждане. През първите години напъните ни бяха свързани с решение на знакови проблеми като, в случай че би трябвало да върна лентата обратно, бих показал Пазара на производителите, който беше един дълго чакан за решение въпрос. Бих показал също доизграждането на жилищни блокове, стартирани от общината, автогарата и пространството към нея. Т.е. заехме се със знакови места на Кърджали и успяхме в първите години да ги осъществяваме. 

 

Големият ни късмет бе, че работехме както в предприсъединителния интервал за участие в Европейски Съюз, по този начин и в пълноправното участие на България в Европейски Съюз. И в случай че би трябвало да разделим кметуването ми условно в две елементи, бих споделил, че в предприсъединителния интервал ние успяхме да се възползваме от фондовете и по САПАРД да изградим пазара. След това успяхме да осъществяваме наличните в града планове, като стартираме от парк „ Арпезос - Север “ 1 и 2, построяването на пречиствателната станция и подмяната на повече от 18 км канализационна мрежа и тръбопровод и продължим с просветителната инфраструктура.

 

Почти всички учебни заведения и детски градини в общината към този момент са ремонтирани, санирани, с опция да се дават просветителни услуги на европейско равнище. Успяхме да изградим спортната инфраструктура, като имам поради да създадем ремонт на стадиона, на закрития плувен басейн въпреки, че към момента не работи. Могат да се изброят още от плановете, които сме осъществили, несъмнено и с опцията за вложения,  от които ние се възползвахме и превърнахме Кърджали в един от най-добре развитите в стопански аспект региони, свързани с машиностроене и автомобилостроене.

 

- Ако би трябвало да извършите ранглиста на осъществените планове, кои от тях бихте откроили?

 

- Всеки един от плановете си има своето значимо значение. Независимо, че могат да бъдат изброявани поотделно, всеки един от тях е неразривно обвързван с всеки идващ, изработен през годините. Тук може би въпросът е за последователността на плановете, които са осъществени. Както към този момент споделих, от позиция на упованията на хората се опитахме да стартираме с най-належащите планове и чак по-късно да продължим с реализацията на последващите.

 

И въпреки всичко най-важни са плановете, които се виждат, а точно тези, които изброихме: пазар, паркове, учебни заведения и детски градини, с осъществените поправки и саниране. Но не по-малко значима е подземната инфраструктура на Кърджали, която е сменена и обвързвана с построяването на пречиствателната станция. Голямото ни предизвикателство през идващите години е подобряването на надземната инфраструктура.

 

Вече приказвам за улици, за тротоари, за паркове и както обявихме при започване на мандата – за реализация на планове, свързани с възстановяване на виталната среда на жителите на община Кърджали. 

 

Нас ни радва и фактът, че през годините община Кърджали се е потвърдила като една от най-ефективните при реализирането на планове общини, като в народен проект тя заема сред трето и пето място по брой изпълнени планове, финансирани със средства на Европейски Съюз. Това демонстрира една доста добра успеваемост на работа и едно високо равнище на административен потенциал, построен през годините в община Кърджали.

 

- Често ви укоряват за негативи, свързани с инфраструктурата на града – улици, непорочност, осветяване. Как ще отговорите на тези рецензии?

 

- Бих нарекъл тези изброени проблеми хронични и за Кърджали, само че сякаш и за доста от българските общини. Във времето ние въпреки всичко сме създали значително старания и продължаваме да подобряваме.

 

Осветлението примерно - една огромна част от града и дребните обитаеми места към този момент са възобновени. Ако мога да се изразя в проценти - близо 80 % от осветлението към този момент е усъвършенствано и е с ЛЕД осветителни тела. Остава единствено подмяната на подземната инфраструктура, т.е. кабелите. 

Разбира се имаме доста искания към чистотата, като въпросът с чистотата е въпрос на организация, само че и жителите на общината също са част от решаването му. 

 

Както през тази, по този начин и през идващите години нашите съществени старания ще бъдат ориентирани в възстановяване на точно тези три посоки, за които ме питате и които са свързани с програмата ни за възстановяване на виталната среда. Продължаваме да работим по планове за възобновяване на тротоарите. Само през последната година и половина са осъществени 10 улици, тротоари по Оперативна програма “Региони в напредък “.

 

В момента също се прави оценка на всички тротоари в община Кърджали, за замяна на тези в недобро положение. Така, че през идната година ние ще се насочим в тази посока, плюс възстановяване на зелените площи в града. Имаме няколко плана и започваме в посока както на тяхното осъществяване, по този начин и на по-доброто поддържане на зелените площи.

 

- Децентрализацията на общините е, в случай че мога по този начин да се изразя, ваша болна тематика, доколкото тя към момента не е осъществена в България. Какво пречи това да се случи?

 

- Децентрализацията е в основата на по-ефективното ръководство на локалните управляващи. Това сочи и европейската процедура - локалните управляващи с по-добра степен на децентрализация са по-ефективни, дават по-добри услуги, осъществят по-добри политики. Общата оценка за България е, че тя е централизирана страна във връзка с локалните си управляващи. Към сегашния миг към 12 % от локалните доходи могат и се генерират от локални действия.

 

Близо 90 % от общините са на непосредствено подкрепяне от централния бюджет. В този смисъл общините в България са мощно подвластни от централната и изпълнителната власт. И в тази взаимозависимост, когато се наложи и политическата взаимозависимост, тогава напълно се нарушава правилото, залегнал в Закона за районното развиване, за отмерено развиване на районите.

 

На последващо място, към момента законодателството в нашата страна няма съответните промени, с цел да може на общините да се дават спомагателни приходоизточници. Използвам случая да кажа, че повече от 15 година Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) слага една от опциите за по-голяма децентрализация на локалните управляващи, посредством даване на 2 % от налог общ приход на физическите лица, което към момента не е направено.

 

Явно страната, централната власт към момента не е подготвена за даването на повече права на локалните управляващи, което пък пречи на държавното ръководство като цяло.

 

- Кърджали е прочут като столица на толерантността. Той е етнически пъстър регион и хората битуват в мир и съгласие. Трудно ли се реализира това на фона на разбъркания свят, в който живеем?

 

- Едно от нещата, с които Кърджали в действителност би трябвало да се гордее, а пък като кмет на общината това за мен носи задоволство, е това, че през тези години мисля, че наложихме Кърджали да бъде именуван с същинското си име – Столица на толерантността. В това отношение постоянно съм бил на позицията, че за толерантността в Кърджали би трябвало всеки ден да се работи. Това не е даденост и в случай че сме постигнали това равнище на положително другарство, на схващане, на съгласие сред хората, без значение от етнос и вяра значи, че кърджалийци са носители на тази приемливост и аз съм доста признателен за това. Благодарен съм и на всички, които поставят старания ние да поддържаме, да развиваме и да надграждаме толерантността в Кърджали. А това е формулата и на триумфа, и на развиването, и на щастието, в случай че речете.

 

- Какво бихте желали да кажете на жителите на общината?

 

- Бих желал да ги поздравя по отношение на празника на общината и 110-годишнината от освобождението на Кърджали. Да изразя и моята персонална признателност за разбирането и поддръжката, тъй като всичко, което е реализирано, направено, полагано като старания е било с помощта на упованията и на поддръжката на кърджалийци, от една страна. От друга страна всичко, което е реализирано положително в Кърджали е било на основата на посоката, в която хората са задавали ние да се движим.

 

В този смисъл виждам, че посоката, в която се движим е вярна в случай, че Кърджали има развиването такова, каквото е. Кърджали има огромен капацитет за надграждане и идващите години този капацитет ще бъде разпрострат и в други направления на социално-икономическото си израстване. А какво ще е то – ще видите! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР