Годините на кризата и блокираните икономики заради ковид, нарушените вериги

...
Годините на кризата и блокираните икономики заради ковид, нарушените вериги
Коментари Харесай

Мисия: финансов директор на годината

Годините на рецесията и блокираните стопански системи поради коронавирус, нарушените вериги на доставка, инфлацията, само че и налагането на нови бизнес модели и дигитализацията, направиха CFO още по-значим за корпоративните структури - те излизат от финансовата функционалност, търсейки благоприятни условия да потвърдят своята стратегическа роля за фирмите.

" През последните години специалността на основния финансов шеф претърпя еволюция и последователно се разви от действен надзор на финансите и отчитане на финансовите резултати до стратегически сътрудник и мотор на бизнеса ", споделя Николай Гърнев, ръководещ съдружника на EY за Югоизточна Европа.

Според него през днешния ден приказваме доста повече за стратегическа роля, тъй като с развиването на технологиите огромна част от работата на финансистите е покрита от разнообразни софтуерни стратегии. " Финансовите експерти би трябвало добре да познават опциите на технологиите, да могат да проучват данните и на база на тях да подкрепят със препоръки както изпълнителния шеф, по този начин и функционалните отдели в една компания като продажби, маркетинг, човешки запаси, произвеждане ", разяснява още Николай Гърнев.
Вълнуващите времена, в които живеем, дават поле за още по-голяма изява. Думите на Красимир Чивилиев, един от финансовите шефове на годината за 2022 година, са добра оценка за все по-голямата роля на CFO (Chief Financial Officer) в компанията и за посоката, в която се развива тя. Реклама
Като основен сътрудник на бизнеса EY провежда и връчи седмите награди за CFO of the Year 2022. Целта на състезанието е да отличи сполучливи финансови водачи, които имат принос както към развиването на специалността, по този начин и към развиването на своята компания и екип. В него аплайват CFO или еквивалентни длъжности в обществена или частна организация. Финансовите шефове могат сами да подадат своята кандидатура, да бъдат номинирани от свои сътрудници или управителните органи на компания, за която работят.

Наградите CFO на годината се трансформират и във значим барометър за трендовете и развиването на българската стопанска система - както проличава от спечелилите, те работят в компании от мощно динамичните браншове на осведомителните технологии, фармацевтиката и образованието.

Мисията на CFO of the Year е и превръщането на състезанието във конгрес, който да отличава положителните практики, да предизвиква професионалното развиване на финансовите експерти и да нарежда специалността на финансиста като атрактивна, забавна и съвременна, каквато в реалност е.
Финансовите водачи на 2022 г.Тази година, след оспорвано състезание, самостоятелното жури с представители на корпоративния бранш и университетските среди, отличи 18 кандидатури, от които избра спечелили в шест категории, а премиите бяха връчени на 1 декември. В категория " Стратегически сътрудник за развиване на бизнеса " завоюва Константин Дженгозов , който е съосновател и основен финансов шеф на Payhawk; За " Контрол и отчетност " премията отиде при Красимир Чивилиев , който е основен финансов шеф на IT компанията Anakatech; Главният финансов шеф за " Клъстер Балкани " във фармацевтичната компания AstraZeneca Иван Рангелов получи наградата в категория " Планиране и бюджетиране " ; В категория " Малки и междинни предприятия " победител е Павлинка Ганчева , началник " Финанси и администрация " във фондация " Заедно в час " ; За " Лидерство и развиване на екипа " премията получи Стефан Костов , който е финансов шеф за Германия и Източна Европа на компанията за изнесени услуги Sitel. В " Трансформация на финансовата функционалност " победител е Радослав Коцев , основен финансов шеф на Kyndryl Bulgaria. Реклама ЖуритоЖурито е в състав с проф. Бистра Боева - УНСС, Данета Желева - основен изпълнителен шеф на " Индустриален холдинг България ", Милена Драгийска - основен изпълнителен шеф на " Лидл България ", Николай Андреев - основен изпълнителен шеф на " Виваком ", Тодор Брешков - ръководещ съучастник в Launchub Ventures, и Николай Генчев, който беше до скоро основен изпълнителен шеф на " Уника ". Свързани публикации Как се промени ролята на финансовия шеф и за какво да се включите в състезанието CFO of the Year 2022 12 октомври 2022, 00:00 Хората, софтуерните платформи и партньорствата трансформират метода на работа на финансовата функционалност 12 септември 2022, 00:00 Устойчивото развиване на фирмите зависи значително от финансовите им шефове 15 август 2022, 00:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР