Години преди Ружа Игнатова да бъде обвинена в една от

...
Години преди Ружа Игнатова да бъде обвинена в една от
Коментари Харесай

Жива ли е Ружа Игнатова?

Години преди Ружа Игнатова да бъде упрекната в една от най-крупните измами на планетата, години преди да стане звезда на международните медии и основен воин на книги, филми и подкасти, както и коронясана за криптокралица, първият публицист, който написа публикация за нея и прави следствие за OneCoin е Николай Стоянов от „ Капитал “, написа bTV.

Игнатова притегля вниманието му през септември 2015 година, когато стартира да купува знакови исторически парцели в центъра на София за десетки милиони евро. За Стоянов не е загадка коя е екстрадираната в Съединени американски щати Ирина Дилкинска.

„ Тя е била основен чиновник в OneCoin за интервала 2015-2018 година, златните години на компанията. Годините, в които са насъбрани въпросните четири милиарда. Била е нещо като шеф на юридическия отдел. Помага да се провежда цялата тази мрежа от компании, която е употребена за пране на пари. И нагледно казано парите, които са взети от жертвите от тази лъжлива скица да се трансфорат в пари на Ружа Игнатова, Себастиан Грийнуд и който различен там е би на върха на пирамидата “, споделя Стоянов.

Измамените са от целия свят, само че основна част от активността на пирамидата се прави в България. Къде е било българското правораздаване в годините?

„ 2014-та има досъдебно произвеждане на прокуратурата, ревизират се съмнителни прехвърляния, на компания непосредствено следена от Дилкинска към Дубай – към това, което е разказано и заключава, че няма нищо проблематично и нелегално и е прекъсната преписката “, споделя още журналистът.

През 2017-та схемата OneCoin към този момент е привлякла вниманието на проверяващи от Герамания, Съединени американски щати и други страни по света.

„ Разбира се, че прокуратурата още веднъж се задейства. Това се случва няколко месеца преди Ружа Игнатова да изчезне през август 2017 година Ако си спомняте 2018 година имаше едно навлизане на български прокурори в постройката на OneCoin тук, където се намираме и то е по искане към този момент на немската прокуратура “, изяснява Стоянов.

Измамата изправи на крайник правораздавателни служби от целия свят. Но и в България.

„ В момента, от това, което разбираме от изявленията на прокуратурата, е, че няма обвинени в България. Основното сдружение, което е в България – „ Уан нетуърк сървис “, продължава да оперира. Има към 25 служителя, леко се е ребрандирало сдружението – в този момент е „ Уан еко систем “, само че действително, въпреки и други хора, не престават да вършат почти същото – просветителни пакети. Просто в по-малък мащаб “, споделя още журналистът.

За него е скандално, че се намираме в страна от Европейски Съюз, в центъра на столицата и „ една компания, за която американската прокуратура твърди, че е измежду най-големите финансови измами в света, продължава да съществува, макар всичките правосъдни каузи “.

Развивала е умерено активност в България, откакто против нея потегля немското и американско правораздаване. Днес Ружа е в топ 10 на най-издирваните от ФБР лица в света. Разследващият публицист от ББС Джейми Бартлет също споделя историята на Ружа на англоезичната публика, а подкастът на Би Би Си „ Изчезналата криптокралица “ е изслушан рекордните пет милиона пъти.

Питаме го жива или мъртва е Ружа?

„ Аз мисля, че салдото на вероятностите сочи, че Ружа е към момента жива или най-малко до неотдавна е било по този начин. Ние имаме доста достоверни знаци. Няма никакви доказателства, че членовете на фамилията ѝ – Веска, Пламен, нейните майка и татко, брат ѝ Константин, да са смутени от нейното изгубване. И въз основата на това, аз не мисля, че ФБР биха я поставили в техния лист на най-издирвани, в случай че те не са на мнение, че тя към момента е жива “, споделя и Джейми Бартлет, проверяващ публицист в Би Би Си.

Самото включване в листата на Топ 10 за най-издирваните лица в света е много мощен инструмент – има статистика за него, има успеваемост на разкриване на хората в него и тя е 80-90%, т.е. хвърля доста светлина на прожекторите върху индивида, който се търси.

Ако Ружа е убита, остава въпросът кой би имал претекст.

„ Новият слух, който пристигна от обява на българския уебсайт бърд.бг преди няколко месеца, е, че в действителност доктор Ружа е убита по разпорежданията на един от един от главните трафиканти на кокаин – именитият Христофорос Аманатидис – Таки. Много е мъчно да се стигне до дъното на тази история. Това е слух. Един от многото клюки “, споделя още Джейми Бартлет.

Кой обаче би желал Ружа да не е жива?

„ Самото следствие, което твърдеше, че тя може да не е сред живите фокусираше вниманието върху Таки. Ружа Игнатова е имала връзки с него и това е несъмнено. Включително е имала участия във компании с неговата брачна половинка Боряна Шехтова. Парични преводи към компании свързани с тяхното семейство могат да се видят по американските каузи. Можем да предположим, че е знаела прекомерно доста неща. Но дали това се е случило е доста огромна нечиста сделка и няма по какъв начин да обвиним някого “, споделя още журналистът от Би Би Си.

Според оценки на проверяващи, персонално до Ружа Игнатова са достигнали 500 милиона $ от пирамидата OneCoin. С половин милиард човек има големи благоприятни условия да се крие. А даже да осъществя детската си фантазия.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР