Години наред ни уверяват, че трябва да избягваме продуктите с

...
Години наред ни уверяват, че трябва да избягваме продуктите с
Коментари Харесай

Tези храни ще нормализират кръвната ви захар веднага

Години наред ни твърдят, че би трябвало да заобикаляме продуктите с висок гликемичен показател. Нови проучвания обаче демонстрират, че това може да не е чак толкоз значимо, когато приказваме за вярно хранене или намаляване. Коя е истината?
Гликемичният показател е индикатор за въздействието на въглехидратите от питателните артикули върху равнището на захар в кръвта. Простичко казано, артикули с висок гликемичен показател са тези, които сме привикнали да назоваваме “бързи” (прости, нездравословни) въглехидрати. А артикули с невисок гликемичен показател са тези, които се смятат за “бавни” (сложни, здравословни) въглехидрати. В листата на артикули с невисок гликемичен показател, които не провокират мощно повишаване на глюкозата, влизат: плодове с ниско наличие на целулоза, боб, бобови и пълнозърнести артикули.
На собствен ред артикули с висок гликемичен показател са сладките газирани питиета, рафинираните зърнени артикули и сладкишите.
Какъв е казусът на продуктите с висок гликемичен показател? Дълго време се смяташе, че продуктите, които предизвикват внезапно повишаване на захарта, предизвикат и устойчивост към инсулина и като разследване - предпазване на мазнини в организма и повишение на риска от диабет втори вид. Звучи разумно, само че дали е по този начин?
Защото нови проучвания демонстрират, че експертите са почнали да премислят преимуществата на нискогликемичните диети. Едно от тези проучвания да вземем за пример, съумяло да изясни за какво меню на основата на артикули с невисок гликемичен показател не всеки път води до предстоящите резултати. Учените стигнали до извода, че в случай че човек лимитира количеството въглехидрати в менюто си, без значение дали те са “бързи” или “бавни”, това във всички случаи дава позитивен резултат.
Защо въпреки всичко продуктите с невисок гликемичен показател са по-добрият избор? Гликемичният показател в реалност не е толкоз значим, колкото си мислим. Но експертите в региона на вярното хранене твърдят, че нискогликемичните артикули въпреки всичко са по-разумната опция на високогликемичните артикули, в случай че желаеме да се храним вярно. Първо, продуктите с невисок показател по принцип са по-засищащи. Второ, те нормално съдържат повече нишки, оптимизиращи процесите на храносмилане, което също е здравословно.
В последна сметка, всеки от нас може да си разреши, когато му се прииска, да похапва и елементарни въглехидрати, било то благоуханен сладкиш с канела или вкусна тортичка. В умерени количества всичко това няма да навреди на здравето и диетата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР