Години наред Мюнхен поддържаше репутацията си на традиционен и не

...
Години наред Мюнхен поддържаше репутацията си на традиционен и не
Коментари Харесай

Мюнхен - между Бирфест и „Брандхорст“

Години наред Мюнхен поддържаше репутацията си на обичаен и не изключително подготвен да опитва град. Но напоследък баварската столица разчупва консерватизма си в опит да провокира Берлин като културна столица на Германия. Престижните музеи се ремонтират, огромни съоръжения за модерно изкуство намират своето място на все по-видни места из града и, несъмнено, бирените градини тук са културна институция сами по себе си.Мюнхен е висша комбинация от остаряло и ново както във връзка с архитектурата, по този начин и на всичко останало. Можете да се разхождате из красивите неокласически елементи на града и по-късно да се озовете пред авангардната фасада на музея за съвременно изкуство „ Брандхорст “. Можете да се насладите на обичайния фестивал на бирата, а незабавно по-късно – на галерия за улично изкуство. Мюнхен е същински град на контрастите.Когато се сещам за Бавария, това, което нормално ми идва мислено наред с първокласните марки коли, е обликът на хора, облечени в обичайни носии, държащи халба бира в едната ръка и брецел (традиционен геврек) в другата. Логично е да ги срещнем в Мюнхен, столицата на Бавария.  Считан за най-хубавото място за живеене в Германия, градът развива и космополитна кулинарна сцена. Все още сандвичите с вайсвурст (традиционната баварска наденица от телешко месо и сланина) и леберкез (фино смляно говеждо, свинско и бекон) дебнат отвред, само че авангардът донесе европейска континентална класика, азиатски подправки и етническо насочени заведения за хранене. Хранителната сцена е по-разнообразна, в сравнение с очаквате. Целият свят е събран в по едно и също време изискани и непринудени заведения за хранене.  Ако „ удобната “ кухня ви е пристигнала допълнително, резервирайте маса в Tian. Този вегетариански ресторант със звезда „ Мишлен “ ми хареса още първия път, когато посетих едноименния му брат във Виена. Интериорът с богато украсените си полилеи наподобява малко на хотелско лоби, само че нещата стават доста по-свежи в кухнята, където основните герои са локалните органични и сезонни артикули. Десертът от цвекло, бадем, малц и бял шоколад прави усещане.
Още при влизането в Pescheria се сблъсквате с витрина с красиво подредена риба върху купчина лед, красноречиво показваща какво следва. Приглушеното осветяване придава топлина и чувство за уют, въпреки че ресторантът се намира на една от най-натоварените улици в града. Ястията варират според от доставките за деня, само че тартарът от риба звук и мидите на скара поддържат постоянните посетители удовлетворени.  Brenner, ситуиран в някогашната конюшня на кралската резиденция, може да се похвали с първокласно местонахождение на „ Максимилиянщрасе “, с впечатляващ корубест интериор с потенциал 450 души и с живописна тераса с панорама към Баварската опера. Това е оживена бирария, където настилките от мозайка терацо и детайлите от ковано желязо не оказват помощ изключително за понижаване на глъчката. Тук наборът от меса и риби се сервира парещ, напряко от скарата с открития огън.Kaizergarten се намира в постройка в жанр „ ар нуво “ и е там към този момент над 100 години. Позициониран в един от най-зелените квартали – Швабинг, той предлага първокласна кухня, въодушевена от Бавария и освен, в това число бухнал Кайзершмарен (традиционен виенски десерт), поднесен с ябълков сос и задушени сливи. Приготвянето му лишава 45 минути, само че всяка хапка възнаграждава търпението ви.  Wirtshous Maximillian е събрал най-хубавото от обичайните немски заведения за хранене – изобилна храна, бумтящ огън, само че без тежката тъмна дърворезба и ловните титли, които даже и на върлия баварец могат да омръзнат. Декорът е пресен и лек, и сходно на него храната е актуален взор върху традицията, като надгражда баварските и тиролските класики с пикантни допълнения като кнедли със сирене и масло от кайсия, праз и лайм да вземем за пример.За типична баварска вирстхаус (кръчма), където чиниите са насъбрани на височина, а сервитьорите прелитат около вас, балансирайки тежките табли, отидете в Der-Pschorr. Там ще откриете типичен ястия, приготвени с районни и сезонни артикули. Платата с репички и селекцията от сирена от локалната мандра са съвършени за шерване.
Столицата на Бавария предлага най-хубавото от всички сезони – зелени лета с хедонистични празненства, Октоберфест с бира и забава, зимни месеци с коледни базари и обилие от греяно вино. А през днешния ден, от ден на ден доближаващ се до бохемската атмосфера на Берлин, Мюнхен е още по-привлекателен и ние ще сме там, с цел да се забавляваме.
Източник: eva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР