Години наред ме е било срам за това, че образованието

...
Години наред ме е било срам за това, че образованието
Коментари Харесай

Мукаддес Налбант: ДПС предлага 30 млн.лв. за модерно оборудване за професионално образование

Години наред ме е било позор за това, че образованието в България като % от Брутният вътрешен продукт се подрежда на едно от последните три места в Европейския съюз. 

Това съобщи националният представител от Движение за права и свободи Мукаддес Налбант, член на парламентарната комисия по обучение и просвета, по време на дебатите за държавния бюджет през 2022 година

Налбант посочи, че тази година има финансов растеж, само че с изключение на вложенията в просветителна инфраструктура, би трябвало да има и вложения в качеството на обучение.

„ Средствата би трябвало да са ориентирани към качеството на образованието. Няма да взимам отношение към изцяло неправилното финансиране посредством делегирани бюджети на българските учебни заведения. Това е обособена тематика, задоволително сериозна. Искам да взема отношение към професионалното обучение и качеството на образование, което то дава ”, сподели националният представител от Движение за права и свободи.

Парламентарната група на Движение за права и свободи предлага 30 млн. лева от държавния бюджет да са за съвременно съоръжение за професионално обучение и задачата на концепцията е тъкмо това – качествено образование.

Да, ние знаем, че има задоволително източници за финансиране и по оперативна стратегия „ Региони в напредък ”, където сумата е сериозна и срокът за осъществяване е продължен до октомври 2023г., и по националните стратегии, където средствата са извънредно скромни и вярата да се финансират действия от националния План за възобновяване и резистентност. Но тези средства са ориентирани най-вече за ремонт – към саниране, към възобновяване на ВИК съоръжения, отопление и така нататък, сподели Мукаддес Налбант.

Искам да споделя с Вас нещо, което видях във Франция преди няколко години при визитата ми в няколко професионални гимназии. В една такава гимназия възпитаници, които се образоваха за автомонтьори, работиха върху финален модел Ситроен, Пежо и Рено. Бях извънредно сюрпризирана и зададох въпрос: Как е допустимо? Отговорът беше: Първо – се включват контракти със съответните компании. Второ – не може възпитаници, които ще излязат напряко на пазара на труда, да са работили върху остарели машини, описа националният представител от Движение за права и свободи.

Нашето предпочитание, нашето предложение към тези учебни заведения е да се даде опция за съоръжение – съвременно, модерно, настоящо. Така, че учениците от ден на ден да бъдат привличани в тези учебни заведения, сподели Налбант. И се обърна към вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова: „ Вие знаете, че стопанска система на знанието, икономическо развиване не могат да се реализиран без положителни експерти с висше и със приблизително обучение в съответните браншове и браншове. На нас ни е нужни огромен брой добре готови експерти в другите браншове. Ако отворите уеб страниците по бюрата по труда, в случай че създадем връзка с предприемачи, работодатели, ще забележим, че има извънредно огромна нужда от междинни експерти. За страдание огромна част от тях към този момент ги няма на пазара на труда в България. ”.

Нашето предложение не е партийно, нашето предложение е обвързвано с желанието ни да превърнем образованието в сфера на националния консенсус. Независимо от това, че комисията не е подкрепила това предложение, аз приканвам всички сътрудници да подкрепите тези 30 млн. които са незадоволителни, за това което би трябвало да съставлява системата на професионалното обучение и образование, само че въпреки всичко ще бъдат една добра стъпка, заключи Налбант.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР