Години наред едно и също се повтаря - ямите по

...
Години наред едно и също се повтаря - ямите по
Коментари Харесай

Дупки и по АМ „Марица“, отново лунен пейзаж в страната

Години наред едно и също се повтаря - ямите по пътищата са налице, хората недоволстват, ръководещите дават обещание и вземат частични ограничения, само че съществено позволение казусът не намира.

Свлачища и разрушен асфалт остави зимата на пътния възел „ Симеоновград “ на автомагистрала „ Марица “. В южната част на няколко места има свличания на почвата, които са достигнали до асфалтовата настилка. Земни маси и растителност са затворили няколко канавки по които се изтича водата. От пропадането на почвата е разрушена и защитната ограда на автомагистралата. На една от тангентите на две места е разрушена и асфалтовата настилка, заяви "Булфото ".

Най-ремонтираната автомагистрала

Припомняме, че автомагистрала "Марица " и нейните 117 километра в действителност е най-ремонтираният път в България. Тя свързва автомагистрала "Тракия " с турската граница при Капитан Андреево. Какви ли не недостатъци бяха отстранявани по автомагистралата, още след построяването й се появиха коловози, появиха се дупки, раздраха се мрежите около платното и какво ли още не.

Едва в края на октомври 2015 година беше приключен и открит последният сектор от "Марица " сред Оризово (от автомагистрала "Тракия ") и Димитровград. Няколко месеца преди този момент през май 2015 година беше прерязана лентата и на сектора Димитровград-Харманли. Тези общо 65 километра се строяха от пролетта на 2011 година, а финансирането им пристигна по стратегия "Транспорт " на Европейски Съюз. Но за тези прави трябваше да се дадат десетки милиони левове от държавния бюджет за довършителни действия.

Делото за Автомагистрала "Марица " против някогашния началник на АПИ Лазар Лазаров остава висящо. Той е упрекнат в занемареност, от която са последвали обилни вреди за АПИ в размер на 41 630 050 лева Става дума за длъжностно закононарушение по отношение на контракта с "Пътища Пловдив " за градежа на автомагистрала "Марица ".

Около 100 милиона лв. годишно се дават за запълване на дупки по пътищата в страната.
Това сподели тази седмица в предаването „ Тази сутрин” по bTV районният министър Николай Нанков. По думите му 40-50 милиона лв. на годишна база са нужни за републиканските пътища и още толкоз за общинските.

Преоткрихме света отначало

Нанков означи, че този неефикасен и нестабилен способ би трябвало да бъде преустановен и се търси дълготрайно решение.

„ 30 години политиката е била дупките по пътищата да се пълнят със студена примес след края на зимния сезон и в есенно-зимни условия още веднъж да „ цъфнат”, означи министърът. 8000 км от 20 000 км републикански пътища са в неприятно или доста неприятно положение. Същото важи и за над 12 000 км от 20 000 км общинска пътна мрежа, стана ясно от думите на министъра. Нанков добави, че сега на годишна база към 400 км се рехабилитират изцяло.

Обещаха ни и преди години, че с винетките пътищата ще бъдат оправени
и ще забравим за лунния пейзаж. Сега ни дават обещание, че с Тол системата и нов фонд, обвързван с пътната сигурност, който Европейска комисия основава, това ще се случи.

Обозримото бъдеще е хубаво нещо , само че положението на настилките няма метод уверено да се усъвършенства в близко бъдеще. Това стана ясно от думите и на специалисти.

Стигна се до там, че министър-председателят Бойко Борисов на изключително държавно съвещание изиска незабавни ограничения за затварянето на ямите по съществени транспортни артерии в цялата страна, в случай че ще да има и служител до всяка дупка.

България има 44 хиляди км пътища. Една голяма част от тези пътища са на възраст 40-50 години. Експлоатационният интервал на веднъж, изключително на автомагистрала, е 7-8 години. Има автомагистрали, които не са ремонтирани към 30 години. Освен това причина за неудачите ни с изключение на липса на пари били и огромните температурни амплитуди, които в допълнение претоварвали остарелия асфалт.

Въртим се в обаян кръг. Хората и компаниите, които си заплащат винетките, трошат транспортните си средства. Някои единствено благославят, други се вземат решение да стачкуват. Но по този начин или другояче казусът остава и се взема решение на парче, въпреки и аргументите да са ясни - занемареност, липса на средства и първокласен контрол при пътното строителство, незадоволително положителни технологии. Е, за това пък още веднъж остава вярата, че до 6-7 години пътищата ни ще са по-добри.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР