Години наред едно емблематично място във Варна тъне в мизерия

...
Години наред едно емблематично място във Варна тъне в мизерия
Коментари Харесай

Архитектурен паметник във Варна се е превърнал в сметище и опасно свърталище на наркомани

Години наред едно емблематично място във Варна тъне в бедност и се е трансформирало в котило на наркомани и бездомници . Става въпрос за старите барутни погреби, където преди време се се съхранявали барутът и снарядите на Варненския гарнизон. Вместо да се трансформира в културен монумент, това място е изоставено и става все по-притеснително и рисково за хората , живеещи към него. Вътре могат да се открият какви ли не боклуци, спринцовки , празни бутилки и доста други неща.

Жителите от квартал " Погреби " споделят, че доста постоянно там огън палят скитници и прекосяването към свърталището, изключително през късните часове, е извънредно рисково. Освен това парцелът е рисков за здравето и живота на хората, нездравословен е в санитарно-хигиенно отношение и основава условия за пораждане на пожар.

Бункерът е последният детайл от крепостната стена в града, строена през 19-и век. В първите години на народна власт там се е помещавал именит рок клуб, а по-късно е бил друго заведение. От няколко години обектът е изцяло зарязан и се разрушава . През 2012 година парцелът, който е обществена държавна благосъстоятелност, бе трансфериран от страната на Община Варна за да се трансформира в мултифункционална зала с благоприятни условия за концерти и изложения. Година по-късно бе подписан .

През 2017 година бе изработен нов опит за избавяне на Погребите, като парцелът бе даден на Сдружението Варна-Европейска младежка столица за безплатно прилагане. Решението бе взето на сесията на Общински съвет- Варна.

От организацията тогава споделиха, че имат концепция тогавашният бункер да се трансформира в младежка зона от затворен вид. Желанието на сдружението е отсега нататък пред постройката да се оформи и зона за упражняване на скейт, ролери и сходен вид различни спортове, които към момента нямат свое място в града.

Една година по-късно, обаче, мястото си е все същото- занемарено, обрасло, мръсно и ужасно . На мястото царува все същата бедност, никой не е намерил метод да провежда нито разчистването на боклуците, нито даже ограждането и обезопасяването на мястото. Явно е, че не са подхванати някакви дейности и към този момент концепцията на сдружението " Варна- Европейска младежка столица " си остава единствено концепция.
Actualno.com насочи документално питане до ръководителя на Общински съвет- Варна Тодор Балабанов и до Биляна Раева - представител на община Варна в УС на Сдружението Варна ЕМС 2017, какво ще бъде бъдещето на Погребите, за какво още не са подхванати дейности за превръщането им в младежка зона и по кое време ще стане това.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР