Години наред банки в целия свят са работели с високорискови

...
Години наред банки в целия свят са работели с високорискови
Коментари Харесай

Всички говорят за FinCEN и мръсните пари: тук обясняваме накратко

Години наред банки в целия свят са работели с високорискови клиенти, заобикаляли са ограничения против прането на пари и са приемали средствата на хипотетични мафиоти, измамници и глобени олигарси. Паричните им преводи са съобщавани на институциите със съществени закъснения, от време на време години по-късно. Сега всичко това излиза на бял свят след взаимно следствие на международни медии, част от Международния консорциум на проверяващите публицисти, което е озаглавено " FinCEN Files ".

В стотици страници следствието разкрива какъв брой елементарно наркокартели, корумпирани политици и всевъзможни перачи на пари могат да получат достъп до международния финансов пазар. " FinCEN Files " се базира на 2100 сигнала за съмнителна интензивност при транзакции в размер на 2 трилиона $. Документите са изтекли от американското министерство на финансите.
Банките са нарушавали личните си правила
От " FinCEN Files " излиза наяве, че някои от най-големите финансови компании в света, измежду които Deutsche Bank, JP Morgan и HSBC, са печелили, обслужвайки съмнителни клиенти, които към този момент са били глобени от Съединени американски щати за пране на пари.

Банките са нарушавали личните си правила за битка против прането на пари, включително стандартите за инспекция на нови клиенти. Често те не могат да обяснят на кого принадлежат парите, които се съхраняват при тях на името на " кухи " компании.

Банките не са задължени да приключват съмнителните транзакции, само че имат тази опция. Те съвсем в никакъв случай не са се възползвали от нея, в случай че се съди по изтеклата информация от " FinCEN Files ". Финансовите институции, опериращи в Съединени американски щати, обаче са длъжни да осведомят Министерството на финансите за съмнителни интервенции. Според следствието, тази информация е била подавана приблизително към половин час след възникването на подозрение от страна на банките. Понякога е минавало и доста повече време.
Deutsche Bank - първа в класацията за мръсните пари
62% от всички сигнали за съмнителни интервенции, пристигнали от американското министерство на финансите и документирани от " FinCEN Files ", са свързани с Deutsche Bank. Съмнителните интервенции, осъществявани през немската банка, са в размер на 1,3 трилиона $ - а това е повече от половината от цената на всички съмнителни транзакции, включени в следствието. През 2015 година Deutsche Bank трябваше да заплати санкция в размер на 258 милиона $, тъй като е нарушавала американските наказания и е правила прехвърляния от името на ирански, либийски, сирийски, мианмарски и судански клиенти в интервала 1999-2006 година. " Оттогава прекратихме всевъзможни покупко-продажби с лица от засегнатите страни ", съобщи тогава говорителката на Deutsche Bank.

Публикациите на Международния консорциум на проверяващите публицисти обаче в този момент разкриват, че и след 2015 година банката е траяла да придвижва средства на съмнителни лица. Например на турско-иранския търговец на злато Реза Зараб, който беше задържан в Съединени американски щати през 2016 година. В отговор на питане на публицистите, провели следствието, от Deutsche Bank дават отговор, че информацията във " FinCEN Files " не е нова за тях и че съмнителните интервенции са от 2016 година. " Deutsche Bank в този момент е друга банка ", декларират те.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР