Години наред България е сред най-големите износители на вино в

...
Години наред България е сред най-големите износители на вино в
Коментари Харесай

Северна Македония вече изнася близо 4 пъти повече вино от България

Години наред България е измежду най-големите експортьори на вино в света, само че към този момент близо 2 десетилетия губи позиции. Това е главният извод от секторен разбор на Българската стопанска камара (БСК).

От 1961 година страната е измежду първите 15 държави-износители по този индикатор, като през 1975 година заема даже четвърто място в международната ранглиста. За страдание наклонността внезапно се обръща през последните близо 20 година и след 2007 година страната ни годишно губи позициите си на този влиятелен пазар. Фактът, че българския експорт на вино понижава е подсилен от митническата тарифна позиция 2204 Вина от прясно грозде, по данни на външнотърговски данни.

За интервала сред 2003 година и 2022 година страните от Европейски Съюз усилват с 50% количеството на изнесеното вино. Ръстът на Словакия е повече от 3 пъти, а този на Унгария съвсем 2 пъти. Северна Македония към този момент изнася близо 4 пъти повече вино от България.
 Продажбите на бяло вино и розе в България изпреварват тези на аленото
Продажбите на бяло вино и розе в България изпреварват тези на аленото

Свежите и леки виновност, с по-светли и натурални цветове стават по-предпочитани

Оказва се, че вдинствено България има седем пъти по-малко количество за 2022 година за този двадесет годишен интервал. Българският дял от количеството експорт на целия ЕС27 от 2.3 % през 2005 година спада на 0.2 % през 2022 година. В стойностно изражение, българският експорт на вино понижава от 86.5 млн. евро през 2007 година до 16.8 млн. евро през 2022 година

За интервал 2007-2022 година, износът на Европейски Съюз 27 нараства от 14,9 млрд.EUR до 27,8 млрд.EUR или съвсем двойно.

" Този относителен разбор на данните за българския експорт на вино с тези на балканските страни и целия Европейски Съюз демонстрира, че главната причина за устойчивия български срив през последните 20 години е в самите нас, а не в международната обстановка. Вероятно и размера на агро-субсидиите, поради които стачкуват сега земеделците в България, не са най-важните аргументи за това положение на българското произвеждане и експорт на вино, тъй като даже страни отвън Европейски Съюз, като Северна Македония и Сърбия, освен резервират своите пазарни позиции, само че и непрестанно ги уголемяват. България явно се нуждае от незабавни и радикални политически, стопански и секторни промени ", написа в коментар Борислав Георгиев, специалист по външна търговия в БСК.
 Purcari, притежаващ българската винарна Angel's Estate, насочва взор към Близкия Изток и Африка
Водещ европейски производител на вино, притежаващ българска винарна, насочва взор към по-далечни пазари

Пазарната капитализация на компанията възлиза на към €120 милиона
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР