Годината започва с високи за сезона температури. От Avalanche Bulgaria

...
Годината започва с високи за сезона температури. От Avalanche Bulgaria
Коментари Харесай

Висока опасност от лавини в следващите дни

Годината стартира с високи за сезона температури. От Avalanche Bulgaria предизвестяват за вероятни мокри лавини на припечни скатове през днешния ден, на 5 и 6 януари.

Експертите упорстват да се заобикалят подсичане на южни и югоизточни скатове в топлите часове на деня.

Бъдете изключително деликатни на 5 януари, чака се още повишение на температурите, сигнализират още от Avalanche Bulgaria.

"Попадането в лавина не е някаква случайност, човешка неточност също може да провокира такава ".

Това сподели пред зам.-председателят на Българската лавинна асоциация Красимир Стоянов. По думите му температурните амплитуди и мощният вятър са сериозна причина за образуването на лавини.

"Всичко това обаче не се регистрира от хората. За страдание, огромна част от случаите, при които има попаднали хора в лавини, се дължи на неверно взети решения. Това може да се избегне единствено, в случай че сме задоволително добре осведомени. Често срещана неточност е да се излиза в планината при прясно насъбран сняг. Посетителите не помнят, че изпод е ледена основа, като заварката сред двата пласта липсва. Това също може да провокира лавина ", сподели още той.

Според Красимир Стоянов в множеството случаи лавините са безусловно предвидими.

"Има несъмнени сигнали за това че ската, през който минаваме е лавиноопасен. Например, когато вървим и чуем характерния тон от рухване на сняг, това значи, че основата под нас не е постоянна ", добави той.

"Първите двайсет минути са решаващи при сходни обстановки, като съществена роля за щастливият излаз от случая, имат хората, с които сме в планината. Именно те би трябвало да работят оптимално бързо. Това, което ние можем да създадем, попадайки в лавина, е да запазим хладнокръвие ", сподели още експертът.

Красимир Стоянов е на мнение, че планинарската просвета би трябвало да бъде възпитавана в обществото, започвайки първо от фамилията. Още по тематиката вижте във видеото нагоре.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР