Годината ще е добра за череши, кайсии и сливи, но

...
Годината ще е добра за череши, кайсии и сливи, но
Коментари Харесай

Турски и гръцки череши заливат пазарите в България

Годината ще е добра за череши, кайсии и сливи, само че предизвикването е, че се обрисува това да важи и за други страни, предава БНР.

Според Мирослав Черников от Силистра, член на УС на Съюза на Дунавските овощари, до дни се чакат череши от Гърция и Турция да залеят българския пазар и да подбият цените на родните производители. Опасенията отиват и по-далеч – че ще бъдат изместени от пазара напълно.

Овощарите желаят незабавни пазарни ограничения от страната на страната – политика, която да обезпечи пазарен достъп на българската стока в чужбина.

Мирослав Черников отглежда към 1000 декара череши, кайсии, сливи и вишни от общо близо 50 000 декара с трайни насаждения в Силистренско. Общо овощарите в района са към 500. Доволен е, че са съумели да спасят плодните си дръвчета от сланите, само че проблемите не свършват с това.

Масови загуби чакат овощарите, в случай че нямат добра изкупна цена, която да е по-висока от себестойността. Държавата би трябвало да се намеси, счита Мирослав Черников.

Черников, както и доста други негови сътрудници непрестанно вършат вложения. Отварят цехове за подбиране и изстудяване на плодовете, за възстановяване на качеството, което оферират на пазара.

В годините румънски прекупвачи спасяваха силистренските стопани на трайни насаждения, само че на тях не може да се разчита. Те отиват там, където цената е най-ниска, а тази година – се обрисува да имат огромен избор.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР