Годината на българското председателство на ЕС да стане и година

...
Годината на българското председателство на ЕС да стане и година
Коментари Харесай

Учени: Българското председателство на ЕС да върне България в челните редици на високите технологии и иновациите


Годината на българското председателство на Европейски Съюз да стане и година за връщане на България в челните редици на високите технологии и нововъведенията. За това приканват в взаимно писмо учените от Българско Ядрено сдружение и ИКЕМ (индуструален клъстер за електроавтомобили) по отношение на екологичните енергийни модели, интелигентната електрическа подвижност. Те показват убеденост, че допустимо решение на проблемите във връзка с екологичната конюнктура е съответното съчетание на модерни технологии за потребление на възобновимите енергиини източници и нуклеарната енергетика.

Публикуваме цялостният текст на писмото без редакторска интервенция

Съвременния свят е изправен пред доста предизвикателство, обвързвано с екологичната конюнктура. Европейският съюз от десетилетия подхваща редица начинания за ограничение на въздействието на човешката активност върху околната среда. В тази връзка са и ограниченията, които се вземат за понижаване на нездравословните излъчвания, които директно заплашват здравето на жителите на Европа.

Последните наставления на Европейската комисия в тази тенденция са свързани с понижаване на количеството на прахови частици във въздуха, посредством последователното елиминиране на главните източници на такова замърсяване, като Топлоелектрическа централа, и ограничение на газовите изпарения от колите. Независимо от благотворното въздействие върху здравето на хората, нашата страна не е стопански подготвена и ресурсно подсигурена за използването на предлаганите от комисията ограничения, тъй като това ще утежни осезаемо качеството на живот на хората у нас.

Производството на електрическа енергия от фосилни източници е с максимален дял в енергийния микс на страната ни. Също по този начин, главен метод за транспорт на пасажери и товари е автомобилния превоз, по-голямата част от които се реализира посредством изгаряне на дизелово гориво. Драстичното ограничение на тези енергийни източници ще докара до колапс на българската стопанска система, в случай че не се вземат незабавни изпреварващи ограничения, съобразени с потенциала и естествените дадености на страната ни.

Ние, които интензивно поддържаме екологичните енергийни модели, интелигентната електрическа подвижност и постигане на международни стандарти в тези сфери, сме уверени, че допустимо решение на посочените проблеми е съответното съчетание на модерни технологии за потребление на възобновимите енергиини източници и нуклеарната енергетика.

Като сътрудници и единомишленици сплотяваме напъните си за безвредно потребление на всички модерни технологии за произвеждане на електрическа енергия както от възобновими енергийни източници, по този начин и от атомни реактори. Ние залагаме на положителния баланс в енергийния микс на България, тъй като считаме, че той е гаранция за застраховане на потреблението от електрическа сила у нас и за запазване на околната среда.

Ние поддържаме и използването на достиженията на нуклеарната просвета както в останалите браншове на промишлеността, по този начин и в медицината.

Вследствие на казаното дотук, призоваваме годината на българското председателство на Европейски Съюз да бъде година за връщане на България в челните редици на високите технологии и нововъведенията, посредством вдишване на нормативен ангажимент от - страната в построяването на нови енергиини мощности и на инфраструктура за електромобилност. Смятаме, че това е действително постижимо, защото страната ни разполага с експерти и със забележителен потенциал в региона на инженерното обучение, като цяло.

Не е инцидентно, че от Топ 15 на новаторските страни, съгласно " Бизнес инсайдър ", 10 от тях (Швейцария, Швеция, Холандия, Съединени американски щати, Обединеното кралство, Финландия, Германия, Република Корея, Япония, Франция) са международни водачи в потреблението на сила по едно и също време и от възобновими енергийни източниции и от нуклеарни реактори. Голямата част от същите тези страни, дружно с Китай, Индия и Канада съставляват и 11 от 12-те страни, водещи в потреблението на електрическа подвижност, съгласно Международната енергийна организация към Организация на обединените нации.

Нека дружно достигнем до решения, безвредни за здравето и живота на хората, които имат и позитивно въздействие върху социално-икономическите параметри на качеството на живот. Уверени сме, че навременните ограничения в облагодетелстват българското население промишленост за десетилетия напред!

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР