Годината е 2014, а месецът - февруари. Кабинетът Орешарски управлява

...
Годината е 2014, а месецът - февруари. Кабинетът Орешарски управлява
Коментари Харесай

БНТ и СЕМ - поредната битка между управляващите

Годината е 2014, а месецът - февруари. Кабинетът " Орешарски " ръководи в изискванията на невиждани митинги след опита на Делян Пеевски да оглави ДАНС. Тогава в качеството си на опозиционен водач, паднал наскоро от власт, Бойко Борисов (ГЕРБ) даде рецептата си за ръководство: " Ахмед Доган пръв осъзна, че в случай че има медийна империя и надзор върху правосъдната власт, може да ръководи и по тази причина най-дълго ръководи България. "

В последвалите години на личното му ръководство това " просветление " непроменяемо се потвърждаваше - като изискване за обезпечаването на послушни медии изборът на членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) постоянно е бил от основно значение за властта.

Причината: въпреки и да работи по стар за сегашната обстановка закон, медийният регулатор има опция да държи " в хватка " публичните и да упражнява някакъв надзор и върху частните радиа и малките екрани. Но като най-важната му функционалност до момента се е потвърдил изборът на генералните шефове на Българска национална телевизия и БНР.

Повечето предавани на квотен принцип от Народното събрание и президента членове на Съвет за електронни медии покорно са изпълнявали политическата воля, което проличава от обстоятелството, че за шефове на двете водещи се за публични медии са избирани претендентите, стартирани от политическата власт. Във повдигания преди всеки конкурс за общоприет шеф на Българска национална телевизия звук да вземем за пример с съвсем безспорна акуратност може да се разпознава кои са любимците и кой ще бъде определен месеци преди този момент да се случи. Следващият избор се обрисува през юли.
Реклама
В края на този месец следва Народното събрание да избере двама нови членове на Съвет за електронни медии, в същия период номинация би трябвало да излъчи и президентът.

Попълването на квотите е от основно значение, защото през лятото изтича мандатът на настоящия общоприет шеф на държавната телевизия Емил Кошлуков и би трябвало да бъде определен нов. Затова и ръководещата четворна коалиция няма вид да остави въпроса за по-късен стадий - при опцията в избора да вземат участие членовете на съвета с изминал мандат София Владимирова и Розита Еленова, излъчени с предходното болшинство на ГЕРБ. " Оставим ли старите членове на съвета да работят и след края на мандата им, това на процедура значи да оставим на ГЕРБ да изберат още веднъж Емил Кошлуков в Българска национална телевизия ", разяснява пред " Капитал " представител на ръководещите.
Подялбата на Съвет за електронни медии и Българска национална телевизия
Изборът, който би трябвало да създадат, обаче се случва в и без друго под напрежение миг в връзките сред " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " ИТН ". В четвъртия месец от ръководството им болшинството в Народното събрание не наподобява доста несъмнено, а партиите ускоряват " разграничителните линии " между тях.

Така в обединението би трябвало да решат кого да изпратят от името на Народното събрание в Съвет за електронни медии - в съвсем нажежената атмосфера след раздора, който настъпи, когато три от четирите партии отхвърлиха да поддържат претендента на Има Такъв Народ Любомир Каримански за шеф на централната банка.
Реклама
От значително значение е, че номинациите и изборът за Съвет за електронни медии ще се вършат в подтекста на идния избор на общоприет шеф на Българска национална телевизия - позиция, към която (отново) от " ИТН " показват неприкрит вкус , макар че политическата власт официално не следва да има общо с този избор.

На този декор е съвсем несъмнено, че попълването на медийния регулатор ще се трансформира в новия вътрешен фронт за обединението. И в следващо тестване за способността на обединението да остане в разтърсената от вътрешната страна смяна на модела на ГЕРБ/ДПС. Т.е. ще се изкушат ли и да " кадруват " през Съвет за електронни медии управлението на публичната телевизия или ще следват действително декларираните си позиции: че регулаторите са самостоятелни и политиците не могат да се месят в работата им (ДБ и ПП) и че " всичко би трябвало да става по закон " (ИТН). А законът ясно споделя: Съвет за електронни медии избира генералния шеф на Българска национална телевизия.

Как ще се развият събитията може да се съди по номинациите за регулатора.
Провокацията " Карбовски "
Точно сега, в който беше обвинена в колаборация с ГЕРБ и Движение за права и свободи по въпросите с Българска народна банка и парите за пътните компании, партията на Слави Трифонов внесе следващ ужас, като номинира някогашния тв водещ Мартин Карбовски за член на Съвет за електронни медии.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Компании 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Компании 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Войната в Украйна Реклама
Новината провокира вълна от публични реакции, а час откакто беше обявена, Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) провежда митинг, плануван за петък под мотото " Спрете гаврата с медиите! ". " Номинацията на Мартин Карбовски за член на Съвета за електронни медии е прекосяване на алена линия от рода на избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС ", се споделя в позиция на уредниците.

Номинацията в действителност звучи като провокация от страна на Има Такъв Народ - и към обществото, и към съдружните им сътрудници, и към медийната колегия, доколкото Съвет за електронни медии следва да обезпечава спазването на закона и публичните правила от медиите.
Номинацията на Мартин Карбовски за Съвет за електронни медии беше призната като провокация Автор: Цветелина Николаева
В това отношение Карбовски има противоречива известност. През годините той е глобяван от Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) за женомразко изявление. Срещу него има присъда от Софийския областен съд за гонене на правозащитник, който Карбовски назовава в ефир " гей фашист ".

Водещият, минал през всички огромни малките екрани (и TV7 под управлението на Бареков), в този момент не пропуща в обществените мрежи и съответните уеб сайтове интрига, която да провокира поляризация в обществото - норвежците, които крадат децата на България, " джендърите ", ромите. От началото на войната в Украйна е един от упоритите разпространители на " различни обстоятелства " за протичащото се там. Номинацията му провокира реакции и поради обстоятелството, че точно Съвет за електронни медии дава отговор за противодействието на дезинформация и ползва европейските решения в тази посока.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
И трите останали обединения в обединението обаче считат, че от партията на Слави Трифонов съзнателно провокират скандал с номинацията на Карбовски, с цел да могат да " правят отстъпка " от нея и по-късно да изискат шефското място в Българска национална телевизия.

Подозрението им в тази посока се ускори, откакто единствено часове по-късно, в петък сутринта, с пост във Facebook Карбовски разгласи, че се отхвърля от номинацията си за Съвета. " Не желая да ставам служител ", написа той и добави, че " има екип ", с който има други проекти. От обясненията на някогашния водещ не стана ясно за какво откакто не желае да бъде член на медийния регулатор кандидатурата му въобще е била импортирана. Практиката е, че партиите вършат номинации едвам откакто са получили единодушие от претендентите.
Другите претенденти
Междувременно в Политическа партия избирали няколко вероятни номинации за регулатора - юристката Симона Велева, някогашната водеща в Българска национална телевизия Искра Ангелова (смятана за фаворит), както и някогашният шеф на БНР Валери Тодоров. Бившият ръководител на Съвет за електронни медии Георги Лозанов също е бил измежду обсъжданите, само че в неговия случай се постанова и смяна в закона, защото е изчерпал броя на разрешените мандати в Съвет за електронни медии.

Засега е ясно единствено, че препоръчаната от " Демократична България " кандидатура на журналистката от " Дарик радио " Пролет Велкова ще бъде подкрепена и от " Продължаваме промяната ".

От Демократична България настояват, че няма по какъв начин да поддържат Мартин Карбовски, и чакат почтена номинация от Политическа партия, тъй че в последна сметка Съвет за електронни медии да бъде запълнен.

На този стадий от Българска социалистическа партия не разясняват публично какво решение ще вземат, само че наподобява, че нямат искания към този орган.
Камен Воденичаров може да оглави Българска национална телевизия
На съдружния съвет в неделя от Има Такъв Народ са стартирали и съответно име за Българска национална телевизия - артистът от бившето " Ку-Ку " Камен Воденичаров, който сега е един от водещите в малкия екран на Трифонов 7/8.

Пред " Капитал " Воденичаров не отхвърли опцията да се кандидатира и удостовери, че е водил диалози с " ИТН " за товапреди време . " Трудно и отговорно е такова решение. И не съм го взел още ", сподели той. Не е ясно от каква позиция Има Такъв Народ са разговаряли с него, в случай че изборът се прави от Съвет за електронни медии.
И още претенденти за малкия екран
Според нормалните при всяка процедура за избор на общоприет шеф на Българска национална телевизия спекулации като възможни претенденти за поста се завъртяха имената на журналиста и издател на уеб страницата " Булевард България " Асен Григоров, на някогашния началник на новините в bТВ Венелин Петков, на водещия в тв " Евроком " Сашо Диков и на сегашния общоприет шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, който беше определен с поддръжката на някогашните ръководещи.

Кошлуков отхвърли коментар, с аргумента че още е рано. Асен Григоров и Венелин Петков не отхвърлиха изрично опцията да вземат участие в състезанието, само че към този момент нямат решение. Единствен Сашо Диков разгласи без съмнение желанието си с думите: " Ще ядосам доста хора, а и това ще бъде тест за новите ръководещи ".

В неофициалните диалози обаче съвсем всички споделят, че този избор без " политическа поддръжка " е съвсем неосъществим. В този смисъл изборът за Българска национална телевизия значително ще зависи и от президентската номинация за Съвет за електронни медии, която към този момент остава неразбираема. За да се отслаби политическият фактор в медийния регулатор, от " Продължаваме промяната " обмислят промени в закона, с които съставът на Съвет за електронни медии да се усили от 5 на 7 души, като спомагателните двама да се излъчват от гражданския бранш.
Възможните претенденти за Българска национална телевизия Камен Воденичаров - водещ в ⅞ тв. Емил Кошлуков - сегашен общоприет шеф Венелин Петков - някогашен шеф на новините в bTV Асен Григоров - някогашен тв водещ, издател на " Булевард България " Сашо Диков - водещ в телевизия " Евроком ". Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР