Годината е 2006-та, мястото е Воднян, Хърватия – градче с

...
Годината е 2006-та, мястото е Воднян, Хърватия – градче с
Коментари Харесай

Отношението преди уменията: Формулата за успех на първия хърватски еднорог

Годината е 2006-та, мястото е Воднян, Хърватия – градче с към 3000 поданици, който е отлично място за насърчаване на туризъм, само че може би не и за пускане на високотехнологична компания.

Хърватският електроинженер Силвио Кутич обаче прави точно това, основавайки Infobip без външен източник на финансиране – родителите му дават на заем скромните 12 500 евро.

Сега, 18 години от старта на компанията, тя има клиенти по целия свят и дава принадлежности за връзка на някои от най-големите онлайн компании в света - от WhatsApp до Uber.

През 2020 година Infobip набра 200 милиона $ от основаната в Ню Йорк частна капиталова компания One Equity Partners и влезе в историята като първият хърватски еднорог.

„ Поглеждайки обратно, бих споделил, че минусът се оказа огромно преимущество за нас “, споделя пред Fortune Кутич, имайки поради местоположението на старта. „ Излязохме на интернационалната сцена съвсем от първия ден “, прибавя той и споделя своите съществени заключения за триумфа.

1. Провалът не би трябвало да бъде табу

Провалът е нещо, което Кутич носи гордо като асо в ръкава си – той му е разрешил да развие Infobip до настоящия му мащаб.

„ Това е третата версия на компанията. Първите две се провалиха “, споделя той пред Fortune, добавяйки, че аргументите за минали неуспехи варират от проблеми със скалируемостта до противоречие с потребностите на клиентите, които екипът последователно почиства и намира верните решения по този път.

Има и културен аспект в концепцията за неуспех, твърди Кутич.

Когато започва Infobip през 2006 година, Хърватия не е толкоз удобна за бизнеса, колкото е през днешния ден.

„ Обществото не гледаше позитивно на бизнесмените, защото имаше случаи на неприятно ръководени компании, които даваха неприятни образци “, споделя той. Освен това, до момента в който в Съединени американски щати те насърчават, че се осмеляваш да се състезаваш, да опиташ нещо ново, в Източна Европа неуспехът е табу “, прибавя Кутич.

Кутич означи, че Хърватия е минала дълъг път, откогато той е станал създател на софтуерна компания, и че битката с това табу може да подтиква повече хора да се занимават с предприемачество.

„ Сега тук има доста витална софтуерна общественост “, споделя той, давайки образец с Rimac Group - компания за електрически автомобили, която стана вторият хърватски еднорог предходната година.

Хърватските започващи компании също по този начин провокираха интереса на огромните колоси – Гугъл да вземем за пример закупи платформата Photomath през 2023 година

2. Първо отношението, след това уменията

Като компания с 3400 чиновници в над 70 страни, изборът на верния гений е ключът към триумфа на Infobip. Има едно просто мото, което Кутич следва, с цел да сътвори мощен екип.

„ Винаги сме се фокусирали върху построяването на вярната просвета и привличането на верните хора “, сподели той, добавяйки, че търси „ преди всичко отношението, а по-късно уменията “.

Опитът му демонстрира, че уменията могат да се придобият, по-важни са настройката и мислене на хората.

Мантрата на Кутич, който се дефинира като стажуващ основен изпълнителен, е да не спираш да се движиш и да се учиш посредством правене. Стартирайки Infobip, когато е още студент, самият той би трябвало да научи в придвижване по какъв начин да мащабира компанията и да помогне на чиновниците да се развиват с нея.

3. Останете пъргави

В сферата, в която Infobip оперира, технологиите се развиват непрестанно, тъй че да остане чевръст постоянно е било значимо за екипа.

„ Ние сме инженерна компания и сме проведени в дребни екипи, което ни разрешава да вършим нововъведения в другите вертикали, в които оперираме “, споделя Кутич.

През по-голямата част от 2023 година компанията работи по планове, свързани с генеративния AI – даже преди лудостта към технологията да набере мощ.

С наближаването на новата година Infobip работи за вграждане на AI, с цел да направи връзката сред потребителите и бизнеса по-безпроблемна, споделят още от компанията пред Fortune.

Главният бизнес шеф на Infobip Иван Остойич акцентира вътрешната конструкция на компанията, която ѝ оказва помощ да се приспособява към новите промени и поддържа нейните чиновници в крайник с всяка нова динамичност.

„ Силвио се среща с клиенти на всякакво равнище и по този начин доста бързо получаваме визия от какво се нуждаят. След това активизираме екипа, с цел да го изградим. “

Когато компанията стартира да пораства бързо в ранните си години, растящият брой на чиновниците и сложността на организацията повдига нови провокации за това по какъв начин да наемат подобаващите за Infobip хора.

Кутич споделя, че решението е в създаване на мултидисциплинарни екипи, а не йерархични, на дребни звена, а не огромни.

„ Имаме политика на нулево разстояние, която ни разрешава да бъдем доста покрай клиента и улеснява нововъведенията “, споделя още създателят на първия хърватски еднорог.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР