Годината е 1963 и светът е в краката на Долорес

...
Годината е 1963 и светът е в краката на Долорес
Коментари Харесай

Долорес Харт, която захвърли Холивуд, за да стане монахиня

Годината е 1963 и светът е в краката на Долорес Харт. Тя има свежото, американско лъчение на екрана, а една нежна целувка с краля на рока Елвис Пресли я изпрати непосредствено на върха на Холивуд.

Но 1963 година щеше да бъде и годината, в която Харт шокира филмовата промишленост и целия свят – когато се отхвърля от кариерата си на кино звезда и живота, който това й предлага, и вместо краля на рока взема решение да следва „ Краля на кралете “. Без да поглежда обратно Харт захвърля обещаващата си актьорска кариера и става монахиня.

Това е историята на майка Долорес Харт.

 King Creole 1958 (Elvis Presley and Dolores Hart)

Долорес и Елвис

В един живот, цялостен с изненади, една от първите е, че Харт не е католичка, макар че е кръстена на друга монахиня – вуйна й Долорес Мари.

Долорес Хикс е родена през 1938 година а родителите й са двама младеж на име Берт и Хариет, и двамата изгряващи артисти. Тя е бавена най-вече от бабите и дядовците си в Чикаго. Баща й, следвайки фантазията си да се снима по филмите, отпътува за Холивуд, оставяйки 3-годишната Харт.

Семейният й живот е лек откъм вяра, само че все пак тя приема католицизма, когато е едвам на 10. Години по-късно майката Долорес Харт признава, че не апелът на Светия Дух я е вкарал в кошарата в толкоз ранна възраст. Причината да одобри католическата религия е, тъй като католическите деца получаваха лакомства след причестяване, а децата от другите религии – не.

Но доста преди да се съобщи на религията, сърцето на Харт е откраднато от друга огромна обич – филмите. Дядото на Харт е прожекционист в киносалон и постоянно води дребната си внучка до кабината на прожектора, с цел да му оказва помощ – тя споделя, че нейна работа е била да го разсъни, когато филмът свърши. Така Харт за първи път хлътва по света на гламурните и по-големи от живота звезди, тъкмо както става с родителите й преди нея.

Кариерата й се случва съвсем като по знамение – тя се играе в „ Lonelyhearts “ с Монтгомъри Клиф и „ Wild is the Wind “ с Антъни Куин, стъпвайки с лекост в ролята на почтеното момиче. Ролята, с който е най-известна, обаче е първата й основна, дружно с Пресли в „ Loving You “. Тогава Долорес е единствено на 18 години.

 Grace Kelly MGM photo

Грейс Кели

Наричат я „ новата Грейс Кели “. Тя отхвърля в миналото да е ставало нещо с Елвис, само че въпреки всичко има сантиментален живот и се сгодява за дългогодишното си гадже – предприемача Дон Робинсън.

Поканите са изпратени и като същински знак за изкачването на Харт към същинската холивудска аристокрация от средата на века, носителката на Оскар Едит Хед прави сватбената й рокля. Но съвсем толкоз бързо, колкото звездата й изгрява, тя и залязва. През 1963 година, на 24 години, Долорес Харт приключва годежа си и афишира, че се отхвърля от Холивуд, с цел да се стане монахиня.

„ Дори най-хубавият ми другар, който беше духовник, отец Доди, сподели: „ Ти си луда. Това, което правиш, е безусловно безумно “, сподели Харт пред Washington Post. Леля й, сестра Долорес Мари, на която беше кръстена Харт, „ беше гневна. Защото искаше да има племенница, която е известна. “

Единият подтик пристигна под формата на роля. Тя взе участие във кино лентата „ Lisa “, в който еврейски емигрант от Втората международна война претърпява духовно събуждане в Британска Палестина. „ Този филм ме накара в действителност да се замисля за опцията да стана монахиня. Никога до момента не съм приказвал за това “, напомня Харт в изявление от 2008 година

Освен това тя знае какъв е животът на монахините, тъй като е чест клиент в метоха. Един уикенд, търсейки успокоение, тя посещава манастира в Кънектикът, абатство Реджина Лаудис, и по този начин намира бъдещия си дом.

„ След това, постоянно когато бях по Източното крайбрежие, отивах до манастира “, споделя тя. „ Започнах да виждам, че всякога, когато отида, ставаше все по-трудно и по-трудно да си потегли. Имах възприятието, че си бях у дома. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР