Годината беше страхотна за криптомилиардерите – до тази седмица, когато

...
Годината беше страхотна за криптомилиардерите – до тази седмица, когато
Коментари Харесай

Делата на САЩ срещу Binance и Coinbase струват скъпо на техните основатели

Годината беше страхотна за криптомилиардерите – до тази седмица, когато Комисията за скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) поредно заведе каузи против Binance Holdings Ltd. и Coinbase Global Inc., най-големите криптоплатформи надлежно в света и Съединени американски щати. Действията на регулатора прекатурнаха оптимизма, който се прокрадна още веднъж на пазарите на цифрови активи след злополучната „ криптозима “, разразилата се през 2022 година

Състоянието на основния изпълнителен шеф на Binance Чанпън Джао, прочут като CZ, се срина с 1,4 милиарда $ до 26 милиарда $ единствено за два дни. А това на основния изпълнителен шеф на Coinbase Брайън Армстронг се сви с 361 млн. $ до 2,2 милиарда $, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg.

SEC заведе дело първо против Binance, а ден по-късно и против американската криптоборса Coinbase, с което хвърли нов ужас на пазара. Комисията ги упрекнати в нарушение на федералните закони за скъпите бумаги.

Тези дейности доведоха до следващ поврат в ориста на най-богатите в бранша. Общото им положение срина през 2022 година, когато се случиха няколко основни срутва – от алгоритмичния стабилкоин TerraUSD до хедж фонда Three Arrows Capital и FTX на Сам Банкман-Фрийд.

Общото благосъстояние обаче набъбна с 15,4 милиарда $ през тази година. Състоянието на Джао да вземем за пример набъбна със 117% преди спада от тази седмица, а това на Армстронг – с 61%. За съпоставяне, останалите милиардери от показателя на Bloomberg са нараснали активите си с общо 9%.

В основата на съживяването на биткойн през тази година бяха упованията, че банковата рецесия в Съединени американски щати, която избухна през март, ще принуди Федералния запас да направи пауза в повишението на лихвените проценти. Това даде учредения да се спекулира, че токенът ще завоюва от по-ниските действителни лихвени проценти, както и че може да влезе в ролята си на леговище от разтърсванията в обичайните финанси.

Сега обаче регулаторните органи на Съединени американски щати поставят трудности пред активността на промишлеността.

В желае, подаден в понеделник, Комисията за скъпите бумаги и фондовите тържища твърди, че Binance и Джао са подвели вложителите и регулаторите, погрешно са управлявали средствата на клиентите и са нарушили разпоредбите за скъпи бумаги. 46-годишният милиардер е съосновател на борсата през 2017 година Под негово ръководство тя се трансформира в международен колос.

Личното му чисто положение също набъбна, като през януари 2022 година доближи най-високата си стойност от 96,9 милиарда $.

След това във вторник Комисията по скъпите бумаги и тържищата заведе дело против Coinbase, което докара до спад на акциите ѝ с 12%. В жалбата от 101 страници SEC не упреква Армстронг в никакви нарушавания, само че твърди, че компанията е заобиколила разпоредбите на комисията, като е разрешила на потребителите да търгуват с токени, които в действителност са нерегистрирани скъпи бумаги.

Армстронг има 16% от компанията, която е основал, посредством редица тръстове и директни дялове. Той също по този начин постоянно продава акции на Coinbase, като до момента през тази година е изтъргувал бумаги на стойност към 27 млн. $.

Фред Ерсъм, другият съосновател на Coinbase, който в този момент се занимава с рисково финансиране във компанията Paradigm, фокусирана върху крипто, също означи спад на чистото си положение до 1,1 милиарда $.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР