Годината бе една от редките, през които облигациите и акциите

...
Годината бе една от редките, през които облигациите и акциите
Коментари Харесай

Събитията, с които ще запомним финансовата 2022 г.

Годината бе една от редките, през които облигациите и акциите поевтиняваха в синхрон. Ръстът на доходността на облигациите, което значи спад на цената им, водеше до разпродажби на софтуерни бумаги и на всички браншове подвластни от покачването на лихвите. А последното беше функционалност на високата инфлация.
Цветослав Цачев, основен капиталов съветник в ЕЛАНА Трейдинг, прави преглед на събитията и участниците в тях, без да претендира за неговата цялост.  

Събитие на годината



Източник: Pixabay

Това е мъчно да се дефинира еднопосочно. Пикът на инфлацията, мощното повишаване на лихвите или 24 февруари със своите стопански резултати са претендентите за наградата. Много фактори и събития сътвориха „ съвършената стихия “ в световната стопанска система, която докара до криза в доста страни и до закъснение в останалите. Силното покачване на лихвите в Съединени американски щати заслужава особено внимание, тъй като няма аналог в историята и ще има още по-сериозно отражение върху международната стопанска система през тази година.

Откровение на годината



Източник: Getty Images

То принадлежи на Джером Пауъл, ръководител на Федералния запас. Непривично късото му изказване от 8 минути на годишния конгрес в Джаксън Хол е повратна точка в политиката на Фед. Отражението върху пазарите беше значимо, само че вложителите още не осъзнават цялата му значителност. Пауъл сложи точка на голямото основаване на пари от централните банки, с цел да се усилват безпроблемно държавните задължения. Това публично поставя завършек на дълготрайния цикъл на кредитна агресия и ще има отражение за десетилетие напред.

Изненада на годината



Източник: Pixabay

Тук бих сложил две трендове. Първата е икономическия напредък, който предстоящо се забави на всички места по света. Съединени американски щати, за разлика от Европа, не навлезе в криза през втората половина на годината. Това е изненадващо на фона на мощното покачване на лихвата, стягането на финансовите условия и големите разноски за живот, които удариха потребителите. Американската стопанска система сподели повече резистентност на шока, в сравнение с чакаха даже централните банкери. Затова инфлацията не падна по-силно и повишението на лихвите продължава.

Втората наклонност е смяната в темповете на напредък на корпоративните облаги, която предстоящо би трябвало да е към закъснение на годишна база и даже към понижение. Това се случи през годината, като за четвъртото тримесечие се чака -2.8%. Определям го като изненада, тъй като прогнозите на анализаторите бяха положителни даже и след началото на войната в Украйна. А за 2023 и 2024 година също се чака напредък на облагите.

Разочарование на годината



Източник: Pixabay

ARK Innovation ETF и Tesla имат доста близко показване. Фондът има доста акции на Tesla, само че е и внушителен за сегмента на растящите компании, които имат потребност от голямо финансиране за активността си и работят на загуба. 60-те % спад на акцията на фонда идват след понижението с 40% през 2021 година от върховите стойности през февруари. Това са цели 80% поевтиняване от върха и е доста неприятен знак за рисковия капитал и през тази година. Финансирането на доста планове ще бъде затруднено, а други ще бъдат преосмислени напълно през призмата на способността им да вършат пари.

Балон на годината



Източник: Pixabay

Недвижимите парцели в Китай се оценяваха на близо 60 трилиона $ или два пъти повече, в сравнение с тези в Съединени американски щати. Цените им падаха през втората половина на 2022 година, поради ограниченията против Коронавирус в страната. Най-силното доказателство, че става дума за балон, е междинната цена на жилище равна на 30 години междинен приход в Китай. Това е в пъти по-високо от най-скъпите градове в Съединени американски щати и Европа.

Финансовите проблеми на строителните компании в Китай плюс големите им задължения ще продължат да тежат на международния стопански напредък. Позитивната вест за тази година идва от облекчаването на изискванията за финансиране на огромните компании за недвижими парцели. Но задачата не е да се надува нов балон, а да се контролират темповете на нормализиране след него.

Измама на годината



Източник: Getty Images

Тук погледите към този момент би трябвало да се насочат към банкрута на огромната криптоборса FTX и нерегламентираното източване на потребителски фондове към хедж фонд на притежателите й. Загубите за повече от милион клиента на компанията се правят оценка на най-малко 7-8 милиарда $, само че към тях би трябвало да се прибавят и загубите за вложителите във FTX, както и отрицателния резултат от банкрута върху всички цифрови активи.

За криптовселената обаче 2022 година ще се запомни с колапса на стейбълкойна TerraUSD за 18 милиарда $ и банкрутите на огромни хедж фондове. Те доведоха до стотици милиарди амортизация на крипто активите.

Сделка на годината



Източник: Getty Images

Покупката на Twitter от Илон Мъск не е най-голямата в доларово изражение, само че провокира най-силно внимание измежду вложителите и обществеността. Все отново третото място с размер 44 милиарда $, забележителните проблеми в компанията и огромните разпродажби на акции на Tesla от Мъск я слагат като най-значимата договорка за последните няколко години.

Сектор на годината



Източник: Getty Images

Петролните компании се показаха по отличен метод и техните корпоративни облаги са единствените, които задържаха на плюс кумулативния резултат на сдруженията в S&P 500 през третото тримесечие. По-важното е, че те вършат пари от всеки аспект в производството на горива – от добива до рафинирането на нефт. Това идва след доста дълъг интервал, през който фирмите в бранша вършиха ниски вложения в производството си. Очакванията за 2023 година са за спад на облагите на петролните компании.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР