Година след размяната на бебета в болница Шейново, ексклузивно пред

...
Година след размяната на бебета в болница Шейново, ексклузивно пред
Коментари Харесай

Майката, подала сигнала за разменените бебета в „Шейново”: Видях родното си дете за секунди

Година след размяната на бебета в болница „ Шейново ”, извънредно пред Нова телевизия говори майката, подала сигнала за случилото се.

Казусът стана обществен през декември 2022 година, повече от два месеца след раждането. След като втори ДНК тест откри размяната, двете майки се съгласиха децата да бъдат отглеждани от биологичните си родители. Наложени бяха и дисциплинарни санкции на няколко души от личния състав на болничното заведение.

„ Трудно се съгласих да приказвам, тъй като желая да предпазя околните си от сочене с пръст.  Не желая да ми тежи нещо на съвестта. Имаме възрастни родители, които не са в положително здравословно положение. Най-близките ми знаят, не го одобриха елементарно, само че орис, случи се на нас. Желанието ми да остана анонимна е продиктувано  от това, че ми беше нарушено персоналното пространство. Бях притеснявана от ваши сътрудници, които идваха, чукаха на вратата ми, с цел да давам изявленията. Бяха ми изпращани известия по какъв начин за детето ми е викана кола за спешна помощ в доста тежък за нас миг. Не знаехме какво ще се случи и дали бебето ще ни бъде върнато скоро. Цялата обстановка ме разклати душевен ”, показа дамата.  

Тя описа в детайли по кое време с мъжа й са разбрали за размяната. „ Разбрахме, че не е нашето биологично дете, когато излезе първият тест от болничното заведение. След изписването нямахме подозрения, тъй като имаше известни прилики сред бебето и по-голямото ни дете. С течение на времето разликите започнаха да се набиват на очи. Един ден взех решение да подбирам документите от болничното заведение. Там открих гривните и се загледах в номерата, които се разминаваха. Отидох при мъжа ми и той се шокира. Не знаеше какво да каже. Решихме да звъннем в болничното заведение. Говорих с акушерка, по-късно ме препратиха към завеждаща отделението лекарка. Тя предложи да се направи ДНК тест. На идващия ден отидохме в лечебното заведение и направихме тест. През това време с нас се свързаха от полицията, дадохме пояснения. Направихме и тест към следствието, което се заведе ”, изясни майката. Жената е родила секцио по медицински аргументи.

„ Докато си на операционната, ти демонстрират бебето за секунди. Беше повито и съвсем нищо не видях. Зърнах го за секунди. Не се усещах добре по време на интервенцията и нямам доста мемоари. След това ме приведоха в реанимация. На идващия ден ме настаниха в стая. Там кърмих небиологичното ми дете ”, сподели още майката на едно от разменените бебета. По думите й от следствието схванала, че промяната е станала още в първите часове след раждането.

„ Практиката е такава, че на обед всички бебета се водят при майките, само че моето го нямаше. Първият ден, откакто ме настаниха в стая, се качих  в Клиниката по неонатологията. Извадиха единствено едно бебе и ми споделиха, че това е моето. Табелката на кошчето отговаряше на моята гривна, само че не погледнах гривната на бебето. Не ми е минавало през мозъка, че това може да се случи в 21 век. Отивам с цялото си доверие да родя в тази болница. Живея същински живот, не във филм ”, споделя през сълзи дамата. Според нея става въпрос за неточност, а не за съзнателно действие.

„ От всички изказвания на болничното заведение разбрах, че бебетата са разменени в кошчетата. Родени са с 10 минути разлика. Като в деня на изписването аз бях последна – в 16.00 ч. ”, описа още дамата.

През сълзи тя показа, че е имала доста мощна връзка с небиологичното й дете. „ Имам три деца, нищо, че едното не е при мен ”, сподели майката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР