Година след приключването на концесията на Холсим кариерни материали Пловдив

...
Година след приключването на концесията на Холсим кариерни материали Пловдив
Коментари Харесай

Белащица в готовност за протест заради кратерите в кариерите...

Година след приключването на концесията на " Холсим кариерни материали Пловдив " над Белащица кратерите стоят, а машините на компанията са в тях. Искаме да знаем на какво съображение това се случва, сподели пред " Марица " Павел Гимишев от " Стоп на кариерите над Белащица ". В протестна подготвеност сме, от върха на планината гледката е потресаваща, разяснява Гимишев и описа, че тази заран дружно с кмета на Белащица, се изкачили до върха и пред тях се разкрило нещо ужасяващо.



След активността на " Холсим кариерни материали " и другия концесионер " Европейски пътища " АД на мястото има кратери дълбоки по 15 метра и с размерите на Гребната база. " Холсим кариерни материали " са оставили в един от кратерите си голям екскаватор, трошачна машина. А другият концесионер е струпал на голяма площадка стотици хиляди материал, подготвен за натрошаване.

Сега разбираме за какво през вчерашния ден не бяхме пуснати да стигнем до параклиса " Св. Спас ", не трябваше толкоз доста хора да виждат тази ужасяваща панорама след близо 50 години рандеман в региона, описа Гимишев. Той и жителита на Белащица не имат вяра, че концесионерите ще извършат рекултивация. Според нас те се надяват да продължат да работят. За нас това ще е тест - от министър-председателя до чиновника в РИОСВ-Пловдив, европейска страна ли сме и ще бъде ли комплициран завършек на добива, сподели Гимишев.

Той описа, че люляците през вчерашния ден засадили пред една от кариерите, а другите на изхода на Белащица в посока кариерите. " На мястото ще оформим прелестна люлякова градина и ще сложим надпис: " Люлякова градина стоп на кариерите ", сподели Гимишев.



Другата седмица от инициативния комитет имат среща с Басейнова дирекция и РИОСВ-Пловдив поради карстовите извори, които се намират в региона на кариерите. " Ако добивът в региона не бъде спрян, това ще окаже пагубно въздействие върху южните квартали на Пловдив във връзка с водоизточници и климата, счита Гимишев.

Той е безапелационен, че нито единият, нито другият концесионер ще извършат рекултивация в региона. Ако са имали желание да сторят това, то към този момент трябваше да е почнало, сподели Гимишев. Той самият се съмнява дали това е по силите на концесионерите, откакто кратерите към този момент са с мащабите на големи езера.
Свързани вести Затворените кариери над Белащица отново напират да работят  Белащица засажда люляци към кариерите в последния ден от добива, чака двама министри
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР