Година след дебюта на ChatGPT, използването на платформи с генеративен

...
Година след дебюта на ChatGPT, използването на платформи с генеративен
Коментари Харесай

Близо 70% от компаниите у нас очакват AI да остави хора без работа

Година след дебюта на ChatGPT, потреблението на платформи с генеративен изкуствен интелект в българските компании е по-скоро норма, в сравнение с изключение. Вече са забележими и някои от рисковете, които AI носи със себе си - в това число за заетостта. Това излиза наяве от измежду повече от 200 компании, работещи в 10 бранша у нас и в Германия.

54 на 100 от българските компании употребяват от време на време или по-често изкуствения разсъдък, а в още към една трета са тествали такива приложения или имат най-обща визия от тях. Близо 60% чакат AI да има мощно влияние върху работните им процеси или да ги промени радикално, до момента в който единствено 10% чакат дребен или никакъв резултат.

Къде и по какъв начин се употребява AI

Резултатите от изследването демонстрират в кои сфери генеративният изкуствен интелект е навлязъл най-успешно:
Информационни технологии; Маркетинг и комуникации; Научноизследователска и развойна дейност; Човешки ресурси;
Във всяка от тези сфери над 50% от организациите или към този момент употребяват AI, или го тестват, или имат съответни проекти за внедряването му.
 Брюксел ще управлява изкуствения разсъдък в три стъпки
Брюксел ще управлява изкуствения разсъдък в три стъпки

Европейски Съюз желае да контролира фирмите

Това пък са топ упованията на бизнеса, с които изкуственият разсъдък е претрупан:
Автоматизация на рутинни задачи; Анализ на данни и прогнози; Повишаване на производителността; Развиване на нови артикули и услуги; Подобрение на обслужването на клиенти; Развитие на изобретателната сфера.
В съпоставяне с Германия, у нас е по-голям процентът на фирмите, в които AI се употребява постоянно (25% против 13%), въпреки в България да е по-малък делът на компаниите, които занапред тестват технологията.

В Бундесрепубликата обаче 45 на 100 от компаниите имат въведен устав за използването на изкуствен интелект, до момента в който тук тя остава всеобщо нерегламентирана.
 70 на 100 от чиновниците по света към този момент употребяват изкуствен интелект в работата си
70 на 100 от чиновниците по света към този момент употребяват изкуствен интелект в работата си

Това демонстрира ново световно изследване на Adecco Group

Какви са проблемите?

Около 60% от употребилите чат бот от вида на chatGPT, Bing AI или Bard показват, че качеството на генерирания текст е било положително, само че въпреки всичко са били нужни корекции, а 11% непосредствено дефинират " написаното " като неизползваемо.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

Едва 4 на 100 са на мнение, че " ChatGPT може да бъде употребен в професионален подтекст без надзор на качеството посредством интервенция от човек ".

Така не е изненада, че най-голямото терзание на бизнеса във връзка с изкуствения разсъдък е обвързвано с риска ботът да генерира погрешна или неточна информация. Има и механически съображения - прекомерно огромна взаимозависимост от външна технология и повишен риск от хакерски атаки.
 Икономиките, които ще се възползват най-вече от технологиите с изкуствен интелект
Икономиките, които ще се възползват най-вече от технологиите с изкуствен интелект

Съперничеството сред Китай и Съединени американски щати за пазарно водачество в AI технологиите може да има " позитивни последствия " за други страни

Не липсват и по-философски въпроси - дали AI не задълбочава отчуждението сред хората и не замества човешката креативност.

Точно 0% от запитаните представители на български компании са на мнение, че изкуственият разсъдък по никакъв метод няма да докара до загуба на работни места. 30 на 100 са тези, съгласно които той ще сътвори потребност от нови умения, с цел да могат чиновниците да бъдат съответни на променената обстановка. Общо 69% поддържат тезата, че ботовете ще оставят хора без работа в някои браншове.

44% въпреки всичко имат вяра, че AI ще докара както до загуба на работни места, по този начин и до основаването на такива.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,,,,
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР