Година след адската жп катастрофа в шуменското село Хитрино, която

...
Година след адската жп катастрофа в шуменското село Хитрино, която
Коментари Харесай

Митрополит и мюфтия с молитви за Хитрино

Година след адската жп злополука в шуменското село Хитрино, която погуби 7 души и беляза трагично живота на стотици, християни и мюсюлмани се събраха в неделя на огромен курбан и взаимна молитва. Варненският и великопреславски Митрополит Йоан и районният мюфтия Месут Мехмедов осветиха храната /ястия от телешко, риба и коч б.а./, отслужиха благодарствени молебствия за здравето и благоденствието на хората, както и за упокой на починалите.
 trsh1712-1  Áàõà îòïðàâåíè ìîëèòâè ïî õðèñòèÿíñêè è ìþñþëìàíñêè îáè÷àé  Êóðáàíúò â Õèòðèíî áåøå óâàæåí îò ñïàñèòåëÿò ãë.êîìèñàð Íèêîëàé Íèêîëîâ  Õðèñòèÿíè è ìþñþëìàíè ñå ìîëèõà çàåäîí â ðèòóàëíàòà çàëà íà Õèòðèíî  Êóðáàíúò çà Õèòðèíî ñúáðà ìåñòíèòå õîðà â ðèòóàëíàòà çàëà  Ìîëèòâè è ïî ìþñþëàìíñêè îáè÷àé  Â íåäåëÿ áåøå çàêëàí è æåðòâåí êî÷ ïî ìþñþëìàíñêè ðèòóàë  trsh1712-7  Ãåîðãè Ìàðêîâ ùå õâúðëè äî ìåñåö ïàòåðèöèòå  Ãåîðãè äîéäå íà êóðáàíà ñ ïàòåðèöè, íî äî ìåñåö ùå å áåç òÿõ  trsh1712-8b
Всеобща беше и молитвата в никакъв случай повече сходни нещастия да не се повтарят, да се поучим от грешките и да имаме самоуверен взор напред. „Доброто настояще, което е в този момент в Хитрино, да даде опция за още по-добро бъдеще. На добър час с божията помощ“, пожела митрополит Йоан, насочи и специфични благодарности към държавното управление и премиера Бойко Борисов за оказаната помощ.

„Доказахме, че сме добродетелни, че при нещастия и тежки моменти, не вършим разлика сред етнос и религии“, отвърна мюфтията. Той пожела скоро във взривеното, само че възстановяващо се село, да бъдат направени първи копки на нова черква и джамия.

Година след нещастието в Хитрино пристигна и огромният избавител при изваждане на рисковите цистерни гл.комисар Николай Николов, шеф на Групово дело „Пожарна сигурност и отбрана на населението“, а хората го посрещнаха с ръкопляскания. „Приемам ги като висока оценка за всички наши момчета. Имате сили да се изправите, имам вяра, че ще го направите“, обърна се той към стотиците хитринчани и призна, че тези невиждани 10 дни в Хитрино няма да не помни в никакъв случай. „Сега се разходих и видях десетки нови покриви, нови къщи, поисквам по-скоро да се осъществен обещанията на премиера и кмета, и селото да бъде следващата година, в случай че не на 100% възобновено, в огромната си част и още по-красиво“, сподели пожарникар N1.

По време на курбана се очакваше да бъдат връчени и ключовете за новите къщи на първите новодомци, само че има още документна и довършителна част, изясни кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. Новите домове нямат акт 16. Очаква се до две седмици и това да е реалност. Семействата, които изгубиха домовете си, в неделя обясняваха, че парцелите им са възобновени при цялостна площ и са доста признателни на Камарата на строителите и компаниите, които градиха безплатно.

„Най-трудното го изживяхме предходната зима, в този момент нямаме напрежение. 80 покрива са изцяло възобновени, в 70 къщи и вътрешните поправки, които са най-тежки са приключени, останаха по-малко наранени. Внесени са и 12 плана, които ще трансформират инфраструктурата на Хитрино“, изясни кметът Исмаил и също благодари за поддръжката на всички хора, институции и премиера Борисов, която не е била единствено служебна, а и морална. През пролетта ще стартира съществено строителство на обществена инфраструктура, което ще засегне постройката на общината, читалището, нова постройка за полицията, замяна на водопроводи, преасфалтиране на улици, нови тротоари… Както „Труд“ писа, Европейски Съюз отпуска 10 млн.евро за обществена инфраструктура.

Ще има и нова черква, и джамия, може средствата да са от доходи на общината или да се търсят дарения, сподели кметът Исмаил, само че не се ангажира със периоди. „Никога по този начин България не е била обединена, дано да стигне посланието ни до тези хора, които ни помогнаха, дано да са спокойни, че даденото отива по целенасоченост и се харчи спестовно. Дадохме задоволително, вредите са обхванати, това, което са изгубили хората в случая, ще го възстановим“, сподели Исмаил и отново подсети, че след такива нещастия единствено жертвите няма по какъв начин да бъдат върнати.

Шенай, изгубила наследник и брачен партньор:
„Искам никой да не претърпява подобен ужас“
„Много ми е тежко, спомените са живи, пристигнах за хатъра на сина ми на мъжа ми, които изгубих. На никого не поисквам такова нещо, доста е неприятно, нека не се случва в никакъв случай повече, никой да не претърпява подобен ужас“, споделя Шенай, която остана единствено с един наследник, гърмежът умъртви другото й момче, затри и брачна половинка й. Сега чака да влязе в нова къща, издигната на мястото на остарялата.

***
Георги: „До месец мятам патериците и влизаме в нов дом“
„Доволни сме, признателни сме на доста хора. На общината, на държавното управление, на лекарите от ВМА-Варна и София, които ме спасиха“, споделя Георги Марков/29г./. Той, майка му Гая и брат му Борислав, който е служител на реда, оцеляха по знамение под отломките на рухналата си къща. Сега новият им дом е подготвен. „Страхотна е къщата ни, горе 3 стаи, долу две, същата площ, като остарялата. До месец ще влезем в нея, в този момент е влажно, мазилката не е дръпнала и палим печки да съхне“, споделя Георги. След черепна контузия, той изкара 1 месец в кома, след това му смениха и ставата на крайници, само че до месец би трябвало да хвърли патериците. Остава да оправи избитите си зъби. И за тях са му дали обещание помощ от община Хитрино. „Благодарни сме. Започваме всичко от начало. Нямаме родственици нашето семейство, само че не справихме“, споделя и майка му Гая.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР