Година измина, откакто Мариупол е под руски контрол. Докато Украйна

...
Година измина, откакто Мариупол е под руски контрол. Докато Украйна
Коментари Харесай

Спомени от Мариупол за руската обсада и плен: Разказ на един от защитниците на „Азовстал“

Година измина, откогато Мариупол е под съветски надзор. Докато Украйна се готви за контраатака, локалните си спомнят за падналите градове. Михайло - служител на реда от Мариупол - е един от тях. Той е и измежду стотиците, които се предадоха след съветската блокада на Азовстал и обръщението на украинския президент Володимир Зеленски.
Не знаехме дали ще оживеем, когато гледахме това послание. Но би трябвало да знаете, че всеки град в Украйна може да има такава орис. Деца и остарели хора умират под руините. Започвайки от Мариупол, светът стартира да се разсънва в разбирането си за протичащото се. Светът се усещаше добре и не го интересуваше - Сирия и други спорове. Хората кимаха и споделяха, че е тъжно. Но след Мариупол са все по-съгласни, че това е конфликт на цивилизации.
Михайло Вершинин

Надяват се на подкрепления, които по този начин и не идват, след което най-сетне се предават. Михайло прекарва 4 месеца в съветски плен. Казва, че е бил на косъм от гибелта в деня, когато е бил сменен за съветски военнопленници.
Имаше хора, които не разбираха какво ще се случи. Имаше и хора, които не имаха вяра на руснаците, и такива, които ни споделиха, че това ще бъде „ честно предаване “. Когато си непрекъснато бомбардиран и по-късно ненадейно се стопира и се споделя, че можете да си тръгнете и ще бъдете хранени три пъти дневно и няма да има принуждение против вас, ще има почитание, в случай че не сте направили военни престъпления… Мислиш си: „ Може би това е моят късмет да оцелея ". Но в този момент мога да кажа следното: в случай че знаехме какво ни чака в пандиза, доста хора нямаше да отидат, нямаше да се предадат.
Михайло Вершинин

Русия не съблюдава обещанията си да третира военнопленниците съгласно разпоредбите на Женевската спогодба.

От дните в плен Михайло си спомня изтезанията, глада и заболяванията.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР