Година и половина млад мъж се бори със закона, за

...
Година и половина млад мъж се бори със закона, за
Коментари Харесай

Законът за защита от насилие не пази всички еднакво

Година и половина млад мъж се бори със закона, с цел да си извади ограничаваща заповед против някогашния си съкровен сътрудник. През това време той е обект на съвсем всекидневен тормоз в разнообразни форми – от физическо принуждение до посягане върху имуществото му, споделя жертвата пред Българска национална телевизия.

Самоличността му се пази в загадка, защото сега тече дело по проблема с жестокия тормоз, който е претърпял.

Наричаме го условно Димитър. Той споделя, че към момента живее с известна параноя, оглежда се по улиците и мъчно се доверява на хората. След раздялата с интимния си сътрудник Димитър е нападан от него и физически, и душевен.

Въпреки че е подал към 20 тъжби, извадил си е медицински за телесните повреди, лишило година и половина да се забрани на нападателя да приближава потърпевшия и да се свързва по какъвто и да е метод с него. Историята излиза на яве дни, откакто бяха признати законови промени, които дават протекция против принуждение, само че преглеждат интимната връзка като връзки сред мъж и жена.

Димитър се разделя с колегата си през 2021 година, след 8-месечна връзка.

" Започна да ме преследва, да обикаля жилищния блок, в който живеех, стартира да ми изпраща закани по телефона, звънеше ми непрекъснато, опитваше се да се свърже с мои близки, с мои родственици. След това стартира да ми протяга ръка физически. И се стигаше до моменти, в който той агресираше, удряше ме по лицето, риташе ме ", изяснява младият мъж.

Нападателят почнал да протяга ръка и върху имуществото на Димитър, само че най-страшен бил психическия тормоз.

" Случвало се е дневно да ми звъни към 200-300 пъти съм получавал неприети повиквания, макар че съм го блокирал. Той намираше метод, скривайки номера си, да се пробва да ми звъни. Случвало се е да ми споделя " Няма да те оставя намира, до момента в който не умреш “. " Ще те съсипя “, " Ще те закопая “, " Ще пратя хора на майка ти “, са единствено част от заканите, които жертвата получава.

И защото Димитър и някогашния му сътрудник не са съжителствали дружно, нямало алтернатива да се потърси незабавна отбрана. За да се избави от ежедневния тормоз, му лишило година и половина и десетки пуснати тъжби. В момента тече и дело по проблема, а против някогашния сътрудник на Димитър са повдигнати четири обвинявания.

" Тъй като се касае за закононарушение, което беше осъществено в голям брой региони в страната, това значи, че голям брой прокуратури бяха ангажирани, а това пък от своя страна докара до доста постепенно следствие, което едвам след година и половина да успее да стигне до покачване на обвиняване и до прекосяване на проблема в неговата правосъдна фаза. Едва сега на повдигането на обвиняването можехме да се снабдим с така наречен органичителна заповед “, изяснява Силвия Петкова - юрист.

" Моят апел към правосъдната система е да работи по-бързо в такива обстановки, защото на мен ми лиши година и половина, с цел да получа заповед за незабавна отбрана. Аз имах потребност от нея още в първите месеци от тази история “, споделя Димитър.

Какво обаче на процедура споделят новите законовите промени, признати преди дни. Според тях интимната връзка се преглежда като връзки сред мъж и жена?

Според юрист Петкова, насилниците в еднополовите двойки ще бъдат привилегировани.

" Ако един мъж счупи ръката на жена си, той ще бъде измамен по квалифицирания състав за междинна телесна щета в изискванията на домашно принуждение, в случай че обаче един мъж счупи ръката на мъжа си, на колегата си от същия пол, той ще бъде съден по главния състав за телесна щета, който е по-леко наказуемият по отношение на квалифицирания “, добавя тя.

Всяка жертва на принуждение би трябвало да има идентична по размер отбрана, счита юрист Петкова. Защото насилието няма пол и полова ориентировка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР