Goal.com се зае с трудната задача да определи 10-те най-добри

...
Goal.com се зае с трудната задача да определи 10-те най-добри
Коментари Харесай

Най-великите играчи в историята на европейското

 Мишел Платини евро 84

Goal.com се зае с сложната задача да дефинира 10-те най-хубави футболисти в историята на европейските шампионати по футбол. Започваме в противоположен ред, с цел да стигнем до играча, който е оставил най-ярка диря по време на финалите на Стария континент.

 Майсторът на паса

 Един от най-хубавите плеймейкъри във футбола, първият опит на Шави в еврошампионатите приключва разочароващо през 2004 година. А вторият през 2008-а със сензационно продобиване на купата.

В Португалия, където Испания отпада от групите, халфът на Барселона не записва и минута игра, само че в Австрия и Швейцария е безспорната звезда.

Сърцето на прелестния испански тим, каталунецът вкарва първия гол в полуфинала против Русия (3:0), а на финала против Германия подава на Торес за победното попадение. Все още в разцвета на силите си Шави може да се изскачи в тази самобитна ранглиста преди Евро 2016.

Великият датчанин

 Даван за пример, който всява боязън, както на своите бранители, по този начин и на съперниковите нападатели, които са имали нещастието да излязат очив очи с него, Петер Шмайхел бе най-великият вратар на своето потомство.

Датчанинът игра общо на 4 европейски шампионати, само че той ще бъде запомнен с героичната победа на „ аления динамит “ в Швеция през 1992 година.

Спаси дузпа на Марко ван Бастен в полуфинала против Холандия, преди да отчая германците със серия виртуозни спасявания на финала и да стане легенда на своята страна.

Дълголетие и класа

Най-добрият ляв бек в историята, Паоло Малдини беше модел за поредност, което е видно от обстоятелството, че взе участие на 4 шампионата на Стария континент, в 3 от които бе определен за най-хубавия тим на шампионата.

На Евро 2000 легендата на Милан вършее по целия ляв фланг на Италия, като в това време дружно с Канаваро, Неста и вратарят Толдо образуват непробиваем предпазен вал.

Въпреки това ориста е жестока към Малдини, лишавайки го да вдигне победния трофей след победния гол на Трезеге в продълженията на финала.

Рекордьор

Докато Шмайхел бе упоменат като един от най-великите на своя пост, той не е с най-голям сан измежду вратарите в тази ранглиста. Честта принадлежи на италианеца Дино Дзоф.

Бившият състезател на Ювентус печели Световната купа на 40-годишна възраст, само че неговият връх на европейски шампионати също е извънреден.

В 7 мача, разграничени сред два шампионата, три от които отиват на продължение, Дзоф позволява единствено два гола във вратата си.

След като дебютира през 1968 в квалификационен мач против България, той играе основна роля за последвалия успех на „ адзурите “, запазвайки мрежата си чиста в преиграването на финала против Югославия.

На място

Когато се разискват най-хубавите халфове на всички времена, името на Гюнтер Нетцер престъпно постоянно се подценява. През 1972 година германецът еднолично унижава Англия на „ Уембли “ в четвърфинал.

Нетцер поддържа своята величествена форма на финала, където е с огромна заслуга за разгрома с 3:0 над Съюз на съветските социалистически републики в Брюксел.

Плеймейкърът на Борусия Мьонхенгладбах не играе в никакъв случай повече съществена роля в Бундестима поради великия Вофганг Оверат, с който се смятат за несъвместими. Нетцер обаче към този момент е оставил незаличима диря в на европейското в Белгия.

Вълшебният Драган

 Считан от някои за най-голямото ляво крило в Европа, Драган Джаич е най-хубавият състезател на шампионата през 1968 година в Италия.

Три минути преди края на постоянното време в полуфинала с сегашния международен първенец Англия асът на „ Цървена звезда “ трансферира Гордън Бенкс и изпраща Сърбия на край против домакините.

Изглежда, че Джаич е вкарал и победния гол в Рим, преди Доменгини да изравни, а след това, „ скуадра адзура “ да завоюва преиграването.

Златни голове

След като направи име в Бордо, и от него се чакат велики неща в Ювентус, Зинедин Зидан дебютира на европейски шампионати през 1996 година Плеймейкърът не съумява да вдъхне живот на Франция, която отпада пна четвъртфинал.

Той обаче е в основата на извоюваната от „ петлите “ международна купа 2 години по-късно, както и на последвалия трагичен триумф на еврошампионата в Белгия и Холандия.

В елиминационната фаза халфът санкционира от директен свободен удар Испания, а по-късно отбелязва златен гол против Португалия в продълженията.

Лидерът на Маншафта

 Западна Германия, която победи през 1972 година, е считана от някои за най-великия тим на всички времена. Лидерът на Маншафта, несъмнено, е Франц Бекенбауер – най-великият немски състезател.

Избран за капитан а националния тим предходната година, Бекенбауер съумява да въдвори ред в отбора, който се пробва да не помни разочарованието от международното състезание в Мексико.

Кайзера въодушевява съотборниците си по пътя им към купата на шампионата в Белгия, 4 години по-късно той печели сребърен орден след загуба с дузпи от Чехословакия.

Невъзможното воле

Символът на водената от Ринус Микелс Холандия на Евро 1988 беше Марко ван Бастен, който приключва шампионата като голмайстор с 5 попадения. Неговият клиничен хеттрик в груповата фаза отстрани Англия, а на полуфинала нокаутира в 88-та минута домакина и любимец Западна Германия.

Ван Бастен обаче вечно ще бъде запомнен с това, което прави на финала, където с унищожително воле от неосъществим ъгъл довършва Съюз на съветските социалистически републики за крайната победа с 2:0.

Нападателят няма същият триумф 4 години по-късно, когато „ лалетата “ са шокирани от Дания на полуфинал, а легендата на Милан пропуща дузпа.

 Свобода и ловкост

Няма състезател, който да е въздействал на своя тим по този начин, както го прави Мишел Платини на Евро 1984. Маестрото на Ювентус вкарва невероятните 9 гола за домакините на шампионата, в това число два хеттрика.

Оформяйки прословут магичен квадрат с Луис Фернандес, Жан Тигана и Ален Жирес, Платини имаше свободата да прави каквото си желае, създавайки куп неприятности на противника.

В героичен полуфинал против Португалия той се разписва за 3:2 в 119-та минута, а на финала против Испания отбелязва от фаул за 2:0. Платини е просто най-запомнящата се характерност на европейски шампионати.

Източник: Goal.com

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР