Гняв и възмущение цари сред евродепутатите след поредната порция разкрития

...
Гняв и възмущение цари сред евродепутатите след поредната порция разкрития
Коментари Харесай

Дебат в Европейския парламент заради досиетата Пандора

Гняв и отвращение царува измежду евродепутатите след следващата порция разкрития за известни персони, след които и настоящи европейски политици, избягвали заплащането на налози и употребявали офшорни компании.

Според евродепутатите всеки пет години се води един същ спор - предходния път поради досиетата " Панама ", а в този момент поради " Пандора ". Европейският парламент упорства за незабавни и строги законодателни ограничения против изпирането на пари и укриването на налози. Те желаят и реформиране на листата на Европейски Съюз за данъчните убежища.

" Този спор е неприличен, тъй като години наред водим сходни диспути и се оказва, че не сме способни да наложим нужните ограничения. Оцелявам напъните на Еврокомисията, само че това, което вършиме, не е задоволително ", съобщи Хонас Фернандес - евродепутат от Групата на социалистите и демократите.

Според евродепутатите е доста тревожно, че настоящи политици в Европа като премиера на Чехия Андрей Бабиш или финансовия министър на Нидерландия Вопке Хукстра са се възползвали от сходни практики.

" Тони Блеър и други са употребявали офшорни компании, с цел да не заплащат налози и това за жал се случва освен в този момент, както излиза наяве от досиетата Пандора. Подобни случаи имахме и преди. Едни и същи хора още веднъж и още веднъж правят същите закононарушения, досиетата го изясняват. Как да се промени нещо, когато тези, които би трябвало да го трансформират се оказват забъркани ", разяснява Луис Гарикано - евродепуат от " Обнови Европа "

Според еврокомисаря по стопанската система Паоло Джентилони Еврокомисията към този момент се приела редица законодателни ограничения, само че използването им в някои от страните се бави.

" Европейската комисия действаше самодейно през последните няколко години в оправянето с сходни случаи и в опитите си да усили данъчната бистрота, да се бори против укриването на налози и с прането на пари. През юли приехме нов законодателен пакет в тази област ", сподели той.

Според Джентилони казусът е, че практиките за укриване на налози се усъвършенстват доста бързо. Той сподели, че до края на година Еврокомисията ще показа нов пакет от ограничения, които ще насърчат обмяната на
информация и оправянето с фирми-пощенски кутии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР