Гневен старт на 2023 г. Домино от протести. Гневен ще

...
Гневен старт на 2023 г. Домино от протести. Гневен ще
Коментари Харесай

Гневен старт на 2023 г. Домино от протести

Гневен старт на 2023 година Домино от митинги. Гневен ще бъде стартът на новата 2023 година. Това стана ясно от изявление на президента на КНСБ Пламен Димитров за bTV.

Има огромно напрежение в разнообразни браншове. Служители на ВиК, на „ Български пощи “, както и в търговията към този момент се готвят за стачки. В хотелите и заведенията за хранене имаме високо напрежение, разяснява Димитров.
Той разкри, че дружно с сътрудниците си
от „ Подкрепа “ ще се събират в първите дни на януари, с цел да решат дали ще има общи митинги.

„ Предупредихме още през есента, че има заплаха всички приходи, които са финансирани от бюджета да останат на това равнище, на което са сега. Няма обезпечени средства за нарастване на заплатите на учителите, въпреки че има политически ангажимент възнагражденията им да са в размер на 125% от междинната работна заплата за страната “, посочи Димитров.
Той показа, че не е удовлетворен от това,
че минималната работна заплата се усилва алегорично, само че го приема като стъпка в вярната посока.

По мотив повдигането на минималната заплата на 780 лева от 1 януари синдикалният водач разяснява: „ Тази стъпка е дребна, незадоволителна и закъсняла. Очаквахме много по-сериозно нарастване, най-много поради инфлацията, не за нещо друго. Със сигурност заплатите порастват в доста браншове под давление на нашият напън и диалозите с работодателите.
Средните работни заплати се повишиха
с към 15%, само че и те към момента не са достигнали равнищата, които желаеме. “.

Той уточни, че приходите на хората би трябвало да се покачат с към 20%. Инфлацията пораства през последните 6-7 месеца, означи Димитров и уточни, че скока при храните в дребната кошница към този момент е 50%. Той не утвърждава метода по който се пресмята увеличението на заплатите и упорства за втора стъпка в тази посока през второто полугодие на 2023 година Нивото на минималната заплатата би трябвало да е към 820-830 лева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР