Гневът на хората е справедлив. Това заяви на брифинг в

...
Гневът на хората е справедлив. Това заяви на брифинг в
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Държавата не трябва да бяга от час

" Гневът на хората е обективен. " Това съобщи на брифинг в Габрово вицепремиерът Томислав Дончев. Той прикани за успокоение и разсъдък.

По думите му страната не би трябвало да бяга от час и той самият няма да си разреши да го направи.

" Трябва да се успокои обстановката и да се вкара ред ", акцентира Дончев.

Той изясни, че силите на жандармерията не са в Габрово, с цел да пазят една група хора от друга група, а с цел да опазват публичния ред.

" Не може да си разрешаваме да има безпорядък и опасност за живота, на който и да е български жител ", означи Дончев.

Вицепремиерът бе безапелационен, че са взели ограничения във всички направления, без да се преценяват с това кой какъв етнически генезис има.

Кметът на Габрово също прикани за успокоение, като съобщи, че с яд и митинги нищо няма да се реши.

" Не заселвам роми, нито желая, нито имам пълномощие за това ", посочи кметът.

По думите ѝ казусът с ромите е в цялата страна.

Тя се обърна и към политическите партии с апел да не се заиграват с етническото напрежение.

Комисар Христо Терзийски разясни, че са арестувани 4 души след митингите. Той посочи, че хората са се разделили на три лъча. Обособили са се групи от млади жители на възраст сред 20-25 години, които хвърляли камъни и бомбички.

При конфликтите е потърпевш и журналистически екип. Операторът Даниел Стефанов потърпевш след удар от палка на жандармеристите, които по думите им реагирали несвоевременно против протестиращите.

Припомняме, че напрежението в Габрово пристигна, откакто трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка в Габрово.

Полицията задържа виновните. Съдът ги остави в ареста.

Случаят провокира съществено напрежение в регионалния град - стотици поданици излязоха на митинг и дори се пробваха да нахлуят в постройката на локалното разследване и ромската махала, където нанесоха вреди по няколко къщи.

По този мотив през вчерашния ден военният министър Красимир Каракачанов свика среща на в Министерски съвет, на която увери, че обстановката в Габрово е овладяна.

По думите му нямало политическо вмешателство в недоволството на хората. Според него локалната власт би трябвало да бъде доста по-наблюдателна и дейна в сходни процеси.

Изказване направи и вицепремиерът Томислав Дончев, съгласно който напрежението в Габрово е реалност и не трябва заради политическо двуличие това да се отхвърля.

Случаят пък стана мотив за коментар от страна на водача на " Воля " Веселин Марешки, съгласно който абсурдът в Габрово е инсценировка, с цел да се вдигне " позасъхналият " рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

Националното съдружие на общините в България (НСОРБ) изрази своето изрично противоречие с думите на вицепремиера Каракачанов за случая в Габрово и създалото се там напрежение.

Сдружението на общините се хваща за думите на Каракачанов, че " Местната власт би трябвало да стартира да си прави работата и... да алармира полицията да се вземат предварителни ограничения ".

Според НСОРБ пълномощията на кметовете съгласно законите в Република България разрешават на локалните управляващи само да установяват проблемите, свързани с реда и сигурността. Като съществени административно-териториални единици общините все още нямат законово избрани пълномощия по запазване на публичния ред в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА), изясняват от сдружението.

Малко по-късно стана ясно и че тримата роми остават в ареста за непрекъснато.

Спрямо тях са повдигнати обвинявания за побой и нанесяне на лека телесна щета. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР